Темата коментират журналистът Валерий Тодоров и икономистът Красен Станчев

Изборът на Володимир Зеленски за президент на Украйна показва само умората, разочарованието и очакванията за по-радикални промени в страната. Това заяви в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" журналистът Валерий Тодоров. 

Той е категоричен, че победата на Зеленски не е изненада. "Няма голяма изненада в това, което се случи. Този път съвпаднаха очакванията и на социолозите, и очакванията на електората.Изненадваща е убедителната победа. Над 70% подкрепа на президентски избори досега не е постигнал никой", коментира Тодоров. 

Владимир Зеленски спечели президентските избори в Украйна

Според него над всичко, което предстои, стои сянката на парламентарните избори, които ще се проведат октомври. Всичко зависело и от отговора на въпроса дали предишният и новият президент няма да се изкушат с общи усилия да разпуснат Върховната Рада. 

На въпроса дали новоизбраният държавен глава на Украйна е чист човек, икономистът Красен Станчев отговори: "Аз не смятам, че има чисти хора в политиката. Като влезеш в политиката, машината е такава, че веднага се изтриват всички предишни качества, които имаш", обясни той. По думите на Станчев Зеленски вече е опровергал всички обещания, заради които е избран. 

Комик и настоящият държавен глава - на балотаж в президентския вот в Украйна

Според Валерий Тодоров победата му е един вид реванш на един от местните олигарси, който живее в чужбина - Игор Коломойски. "Подкрепата на Коломойски за Зеленски беше очевидна. Зад него стои и министърът на вътрешните работи. Човек със силно влияние", обясни той. 

"Изключено е да има радикална промяна в Украйна", пък бе категоричен Красен Станчев. 

Володимир Зеленски печели първия тур на президентските избори в Украйна

Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.