Той е получил 73% от вота

Комикът Владимир Зеленски печели с убедителна победа на президентските избори в Украйна, показва екзит пол проучване. 41-годишният кандидат, чиито единствен политически опит е да изпълни ролята на държавен глава в телевизионен сериал, е получил 73% от вота, сочи проучването, цитирано от БГНЕС.

Украйна пред съдбоносен избор за президент

Досегашният президент Петро Порошенко получава едва 25% от гласовете, като губи във всички региони на страната, включително и в западната й част, където традиционно има силна подкрепа.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Веднага след като научи, че е спечелил вота, Зеленски заяви: "Всичко е възможно!". Той обеща, никога да не изостави украинския народ.

"Няма да има някакъв патос, просто искам да кажа "Благодаря!" на моите родители за подкрепата, на моята съпруга - за силата и издръжливостта, на украинците, които ме подкрепиха - благодаря, на тези, които направиха друг избор - обещавам, че никога няма да ви подведа", каза Володимир Зеленски пред своите привърженици.

Владимир Зеленски (41 г.) e актьорът, който изигра Наполеон и президента на Украйна в кинокомедия.

Роден в Кривой Рог, той получава юридическо образование, но не работи дори ден по своята специалност. Той създава успешно студио, което произвежда хумористични предавания, комедийни филми и сериали. В един от тях - "Слуга на народа" - Зеленски играе учител, който става президент на Украйна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В първия си законопроект той призовава хората да могат да определят задачите на властта чрез референдуми. Всеки бизнесмен да може да легализира доходите си срещу 5% от тях. Всяко дете ще може да натрупа в своята сметка доходи от продажбата на държавни природни богатства. Монетизиране на помощи и субсидии. Украйна да се превърне в световен лидер в продажбата на екологични храни. Това са част от залегналите идеи на Зеленски.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.