Украинците избират между Владимир Зеленски и Петро Порошенко

В Украйна се провежда втори тур на президентските избори, съобщава БГНЕС. Във финалната надпревара ще се борят комикът Владимир Зеленски и действащият президент Петро Порошенко. Първият тур се проведе на 31 март и на него отпадна един от основните фаворити във всички изборни надпревари Юлия Тимошенко.

Комикът Владимир Зеленски води убедително в борбата за президентския пост в Украйна. Резултати все още няма, но екзитполове, цитирани от руски медии, показват, че Зеленски вероятно ще вземе повече от 70 процента от вота.

Държавният глава на Украйна, страна с 45 милиона души население, която е по-голяма по територия от Франция, се избира за 5 години. Последните социологически проучвания сочат убедителна победа за Зеленски. По данни на Киевския международен институт по социология за него са готови да гласуват 65,1% от избирателите, а за Порошенко – 34,9%. Социологическата група „Рейтинг“ дава още по-голяма подкрепа за актьора. За него са готови да дадат гласовете си 73% от имащите право на глас, докато действащият държавен глава може да разчита на 27%.

Роденият в Кривой Рог актьор се прочу с участието си в сериала „Слуга на народа“, където играе учител, който става президент на Украйна. В своята платформа той заявява, че гражданите сами трябва да определят задачите на властта чрез референдуми. Зеленски също така обещава всеки бизнесмен да може да легализира доходите си срещу 5% от тях; монетизиране на помощите; превръщането на Украйна в световен лидер в производството на екологични храни.

Комикът с реални шансове да бъде следващият държавен глава на Украйна – Владимир Зеленски, заяви, че неговата кампания вече е помогнала за обединението на страната, съобщава Ройтерс. 41-годишният кандидат за президент пусна своята бюлетина в избирателна секция в столицата Киев.

Преди да влезе да гласува комикът си направи много селфита с хората пред избирателната секция и беше видимо в добро настроение и с усмивка на уста. Пред събралите се журналисти той сподели, че неделният ден за него, съпругата и децата му е започнал с музиката на американския рапър Еминем.Според Зеленски вотът ще отбележи „победа за украинския народ“. „Ние обединихме страната“, категоричен беше комикът.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ДЕБАТИ НА СТАДИОНА: Кандидат-президентите на Украйна спориха в необичаен формат

53-годишният Петро Порошенко, който ръководи страната от 2014 г., когато тя загуби Крим и Източна Украйна в резултат на необявената война с Русия, залага на нейното евроатлантическо бъдеще. Той определя себе си като най-нежелания от Владимир Путин кандидат за президент. „Нашата мисия е членство в ЕС и НАТО, ще подадем заявление през 2023 г., ще се присъединим в качеството на регионален лидер“, обещава Порошенко. Той иска да завърши започнатите реформи, а страната нашественик да плати за щетите.

Порошенко вече гласува на втория тур на президентските избори. Той беше придружен от съпругата и децата си. След като даде своя глас Порошенко заяви пред събралите се журналисти, че трябва да се направи всичко, за да се гарантира, че напредъкът на Киев в интеграцията в ЕС и НАТО не е спрян.

"Искам да кажа, че се гордея с това, че изборите бяха организирани тази година. Твърдо вярвам, че по време на този вот трябва да направим всичко възможно, за да гарантираме, че нашият напредък в европейската и най-важното в евроатлантическата интеграция не просто не е спрян, но не е и забавен. Много е важно по време на гласуването да се ръководите от ума, защото това не е смешно. Името на избрания не е важно, важни са стратегията и начинът, по който нацията и страната ще продължат напред", категоричен беше Порошенко.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стратегически приоритети на икономиката за него са: селскостопанският сектор, ИТ секторът, индустрията, транспортът и туризмът. „Украйна е Европа“ е основата на платформата му. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.