Близките му са потърсили помощ, но никой не се е отзовал

Възрастен мъж почина пред болница малко след като е бил изписан. Близки са потърсили помощ, но никой не се е отзовал.

„Човекът излезе подпрян на племенника си, но колабира и не можа да стане”, разказва Пламен Стойков. Той отишъл да помогне при изписването на вуйчото на негов приятел. Въпреки че са пред болница, никой не се притичва на помощ.

Почина детето, изоставено от родителите си в пловдивска болница

„Отидох на регистратурата, започнаха да ме разпитват от коя хирургия бил, как се казва. Аз им казах, че не ме интересува, да изкарат някой, защото човекът лежи на земята, чакахме, чакахме по едно време излезе една дама и започна да го пита за социалния му статус и за това, дали е женен или осигурен”, разказа Стойков.

Обажда се на телефон 112 и линейката идва след половин час, но вече било късно. Болницата има и спешен кабинет, но според директора никой лекар или медик не е знаел, че пред лечебното заведение има човек в безпомощно състояние.

Липсва важен препарат за диагностика и лечение на пациенти с рак

„В момента тече проверка между колегите, дали са били информирани и ако са, защо не са реагирали. Ще разчитам на всичките техни мнения - и на регистратура, и на персонала”, каза Борил Петров, директор на Пета МБАЛ, София.

Починалият мъж е бил на 71 години с множество заболявания.

„Лекувал се е от месец февруари в Пета градска болница. Получил е тъй наречената „внезапна смърт” пред болницата, за която причините може да бъдат други, не са ясни още, но могат да бъдат много”, добави Петров.

„Нещо е много повредено в тази система. За да може човек в болница, в цивилизована държава в  ЕС, да умре на улицата - изписан от болницата, значи има нещо много повредено”, заяви от своя страна свидетелят на инцидента Пламен Стойков. В болницата започна проверка по случая.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.