Коментират проф. Нако Стефанов и политологът Любомир Стефанов

Срещата между Владимир Путин и Ким Чен-ун има геополитическо значение. Русия още веднъж заяви, че тя ще бъде една от геополитическите сили в  триъгълника, който сега се сформира – САЩ, Китай и Русия. Това каза проф. Нако Стефанов в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините.”

„Русия и Китай вървят към равнище на стратегическо партньорство, така че може да е договорено даже между трите страни , т.е. това да е стъпка между трите страни, където да се демонстрира солидарност от китайска страна и от страна на Русия с КНДР, както беше демонстрирано с Венецуела. Подобно нещо не изключвам да бъде предварително договаряно и между трите страни”, обясни той.

Политологът Любомир Стефанов заяви, че Русия иска да бъде водеща сила.

„След като бяха провалени опитите между САЩ и Северна Корея, Русия съвсем естествено се възползва от шанса и се случи срещата във Владивосток.  На срещата обаче Северна Корея отиде с по-големи очаквания, отколкото Русия”, обясни той.

Путин и Ким Чен-ун обещаха по-добри отношенията между Москва и Пхенян (ВИДЕО+СНИМКИ)

Политологът беше категоричен, че САЩ няма да отстъпят водещата си роля в процеса. САЩ в момента наблюдават с интерес какво би предложил Ким Чен-ун, което на тях не е предложил.

Любомир Стефанов коментира и изказването на Путин, че Северна Корея има нужда от гаранции за националната си сигурност. „ В това негово изказване разчитам опит за реабилитация на Русия. ЕС продължава да не признава това, което Русия направи в Крим. Путин евентуално отваря сценарий, в който Китай и Русия са съседи на Северна Корея – няма начин някой да отиде там и да им направи нещо. Путин, може би прави един такъв мъгляв изказ точно с тази цел. Той, може би, говори за взаимното признаване на двете страни и уреждане на отношенията между тях, а не говори, че ядрените оръжия са залогът. И Китай, и Русия наистина имат синхронизирана политика спрямо Северна Корея, но тя не е да ги направим да бъдат по-добре и да ги подпомогнем икономически", добави той.

Според него Русия се притеснява от ядрената сила на Северна Корея. „Нито Китай, нито Русия искат да имат в задния си двор, буквално, страна, в която всеки един момент може да се случи непредвидимото и някой, който хвърля бомба върху къщата на чичо си, когато не е съгласен с него, да се събуди в лошо настроение и да изстреля ядрена ракета срещу Лос Анджелис”, коментира Стефанов.

По повод на ядрената политика на Северна Корея, проф. Стефанов коментира различните подходи предприемани от САЩ и Русия за денуклеаризацията на страната.

„Китай и Русия се присъединиха към санкциите, свързани с нуклеаризацията на Корейския полуостров, но има различия между техния подход и на САЩ. Докато САЩ действат на принципа на санкциите, на наказанията, на заплахите, те смятат, че това не е начинът, по който трябва да се действа, а точно обратното – трябва да се гарантира сигурността на тази странна и при това гаранцията да е многостранна, и от друга страна да се свалят всякакви санкции, т.е. именно по пътя на сътрудничеството да се постигне тази денуклеаризация”, обясни проф. Стефанов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.