Двамата обсъждаха премахването на ядрените оръжия от Корейския полуостров

Владимир Путин и Ким Чен-ун обещаха подобряване на отношенията между Русия и Северна Корея. Лидерите се срещнаха за първи път, след като руският президент покани корееца във Владивосток.

СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА КИМ ЧЕН-УН В РУСИЯ ВИЖТЕ ТУК

Двамата обсъждаха премахването на ядрените оръжия от Корейския полуостров. Предполага се, че Ким Чен-ун е търсил подкрепата на Русия, след като преговорите със САЩ забоксуваха.

Анализатори определят срещата като демонстрация от страна на Ким Чен-ун, която иска да покаже, че Северна Корея не е толкова изолирана и има мощни съюзници.

„Благодаря ви, уважаеми президент Путин, за щедрата покана. Въпреки че сте толкова зает, пропътувахте много километри, за да се срещнем. Както казахте и вие, надявам се, че нашата среща ще се превърне в крайъгълен камък за размяната на мнения и договарянето на решение за Корейския полуостров, който привлича вниманието на целия свят”, сподели лидерът на Северна Корея.

Започна срещата Путин - Ким Чен Ун

От друга страна руснаците искат да покажат, че преговорите за Корейския полуостров зависят и от тях.

„Сигурен съм, че вашата визита в Русия ще помогне за подобряването на двустранните отношения. Ще помогне и да разберем как да постигнем споразумение за разделения Корейски полуостров”, каза Путин.

Ким Чен-ун пристигна във Владивосток (ВИДЕО)

Също като Китай, Русия не се чувства спокойна от това, че Северна Корея притежава ядрено оръжие, макар че именно Москва помогна на Пхенян с началните стъпки в ядрената им програма.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.