Владимир Путин и Ким Чен-ун ще се срещнат за първи път на 25 април

Бронираният влак на Ким Чен-ун пристигна във Владивосток за своята първа среща с руския президент Владимир Путин. Първоначално машината подмина червения килим, който домакините бяха опънали. След кратко суетене как да постъпят, екипите на Ким направиха знак на машиниста да върне влака назад, за да застане вратата на вагона на правилното място.

Севернокорейският лидер, който по първоначална информация ще остане в Русия до събота, слезе от влака и стъпи на червения килим, преди да влезе в сградата на гарата в пристанищния град.

По-рано Ким Чен-ун заяви, че се надява срещата с руския президент да бъде успешна. „Надявам се това да бъде успешна и полезна визита и се надявам по време на разговорите да мога да имам конкретни дискусии относно разрешаването на ситуацията на Корейския полуостров и развитието на двустранните ни взаимоотношения”, заяви той.

Композицията на севернокорейския лидер пресече границата късно през нощта българско време и спря на гара Хасан, на по-малко от километър от севернокорейска територия.

На гарата в пограничното селище Ким е бил посрещнат с цветя, хляб и сол. Севернокорейският ръководител бил очакван от руския министър на развитието на Далечния изток и Арктика Александър Козлов, от губернатора на Приморския край, руския посланик в КНДР и генералния консул на Северна Корея в Приморския край. В селището Ким е посетил Дома на руско-корейската дружба. 

Насрочена е дата за среща между Ким Чен-ун и Владимир Путин

Във вторник Кремъл обяви, че Владимир Путин и Ким Чен-ун ще се срещнат за първи път на 25 април във Владивосток. Ким Чен-ун ще остане в руския град Владивосток чак до събота, пише Риа новости. 

Русия може да предложи на Северна Корея да се върне в преговорите в шестстранен формат, съобщи японската обществена телевизия Ен Ейч Кей, цитирана БТА. Позовавайки се на висш руски правителствен източник, телевизията отбеляза, че понастоящем такъв въпрос се обсъжда. По данни на Ен Ейч Кей Русия вече е уведомила за намерението си САЩ и Китай.

Шестстранните преговори за денуклеаризацията на Корейския полуостров с участието на Северна и Южна Корея, Япония, Китай, Русия и САЩ бяха преустановени през 2008 г. по искане на Пхенян.
Главната тема в разговорите между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун на утрешната им първа лична среща ще бъде мирното решаване на ядрения проблем на Корейския полуостров и гарантирането на сигурността в Североизточна Азия като цяло. Планирано е двамата ръководители да обсъдят също различни аспекти на двустранните отношения, включително в политическата, икономическата и културно-хуманитарната сфера.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.