Иванка Мизова нямала общо с къщата в Юндола, твърдят собствениците

Уволнената от Фонд Земеделие заместник-директорка Иванка Багдатова - Мизова не е имала отношение към къщата за гости в Юндола. Това твърдят пред NOVA Емине и Мехмед Местан - хората, посочени за собственици на имота, изграден с европари. Според близки на Мизова тя е прибързала с оставката си.

Като нещастлива случайност – така близките на Иванка Мизова и собствениците на къщата определят факта, че телефонът на подалия оставка заместник-директор на Държавен Фонд Земеделие е попаднал в интернет сайт представящ дейността на къщата за гости. Собствениците на къщата за категорични, че дейността й управляват сами, както и че печалбата прибират сами.

Зам.-директор от фонд „Земеделие” си отива заради къщите за гости

Първия си допир до къща за гости „Тара“ Иванка Мизова имала преди години, когато вилата била току що построена. Тогава тя минавала покрай имота заедно със нейния свекър, който живее в Юндола.

Собствениците на къщата – кметът Мехмед Местан и съпругата му Емине са категорични, че познават Мизова само като снаха в селото. „Иванка Мизова абсолютно никакво общо няма с тези къщи, освен ние двамата – това го заявяваме и го твърдим, че е така. Категорично къщите са на мое име, аз съм кандидатствала, аз съм ходила, подписвала, получавала разрешения и всичко”, казва Мехмед Местан.

Министърът на земеделието Румен Порожанов заяви, че Иванка Мизова е обяснила, че само е съдействала да се направи сайт, и тогава по някаква причина е оставила телефона си. Порожанов допълни, че къщата е била одобрена за финансиране в момент, в който Мизова е била редови експерт и не се е занимавала с къщи за гости.

„Аз се ядосвам, че е подала оставка, това е абсолютно глупава позиция”, коментира Николай Мизов, свекър на Иванка Мизова.

Според Асоциацията за къщи за гости европейските пари не са стигнали до хората, които истински искат да развиват този вид бизнес заради процедурите и изискването първо да се вложат лични пари. „Човек, който може да инвестира 200-300 000 евро е човек с добре развит бизнес и няма да дойде да се занимава с една къща за гости, която не му носи доход повече от 1000”, коментира Вероника Кънева от Асоциацията за къщи за гости.

„Ние теглихме кредит за цялата къща. Поетапно сме теглили не сме ги теглили на един път”, коментира Мехмед Местан.

От няколко месеца бизнесът в построената за 200 000 евро къща за гости на Мехмед и Емине Местан не върви.

Зрители на  NOVA обаче разказаха, че са били в къща „Тара” точно на Великден. И ни изпратиха снимки от гостуването си там. Дали всичко с къща за гости в Юндола е наред, ще трябва да покаже предстоящата проверка.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.