Над 45 000 светкавици са паднали на Балканите за последното денонощие

Времето днес ще е облачно, студено и ветровито. Валежи се очакват в почти цялата страна, но незначителни като количества. Дневните температури ще бъдат ниски за сезона – между 9 и 18 градуса. По-студено ще е в западната половина на страната – между 9 и 14 градуса, на изток – до 18 градуса. Вятърът по обяд и в ранния следобед ще е най-силен. Скоростта на поривите в централните равнинни части на страната ще достига 70-80 км/ч.

Особено бурен северозападен вятър се очаква в районите около река Дунав, както и в Пазарджишко и Пловдивско. В 18 области е в сила жълт код за опасно силни пориви.

Студеният арктически въздух, обхванал голяма част от континента, постепенно ще се оттегли в следващите 24 часа. В сряда сутринта все още ще е студено, но без валежи. На места и слънцето ще се показва. 

Въпреки това, сутринта в котловините на Западна България ще има условия за образуване на слани.

След кратко стабилизиране на времето в сряда и четвъртък, до края на седмицата очакваме още валежи, придружени от гръмотевична активност. Дневните температури обаче ще се върнат към своите нормални пролетни стойности – над 20 градуса.

Навлизането на студен въздух от север и преминаването на студен атмосферен фронт в Югоизточна Европа рязко понижиха температурите в много части на континента. Нова снежна покривка - от над половин метър, се образува в Алпите. Сняг падна и в Румъния, Сърбия, Хърватия, както и планините на Западна България. Рязкото застудяване донесе градушки по целия Балкански полуостров. По линията на студения фронт в Югоизточна Европа бяха регистрирани на 45 000 светкавици за последните 24 часа.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.