Архитектурното чудо се намира в София

Къща с двор, асансьор, озеленяване и всички екстри, но построена върху покрив на жилищна кооперация. Сигнал за такава постройка получи NOVA от зрител. Оказа се, че това не е фалшива новина. Архитектурното чудо се намира в столичния квартал “Лозенец” на ул. „Минзухар”. Собствениците живеят на последния, седми етаж, и са си направили асансьор, за да могат лесно да излизат на покрива. От кадри, които екип на NOVA засне с дрон, стана ясно, че къщата е направена като вила, с озеленяване, климатици, соларни панели, има дори и дръвчета.

Илона Ангелова е собственичка на къщата и на апартамента, който се намира под нея. Тя е лекар по професия. По думите й е наследила имота и не знае дали има документи. „Това не е къща, това е стая. Не знам точно откога съществува, може би откакто са направили апартамента, предполагам, че някъде над 20 години. Не знам как е направено точно, наследила съм го от сестра ми и зет ми”, коментира Ангелова.

Собственици преградиха улица като частен имот

„След вашия сигнал сме проверили всичко. Нямаме документи за такова нещо, нито ние, нито архитект Здравков. По документи има разрешение за строеж на сграда с плосък покрив, но към момента виждаме, че не е плосък”, коментира кметът на район Лозенец Любомир Дреков. По думите му ДНСК е сезирана. „Сградата е с висока категория и те са институцията, която трябва да провери и да отсъди законно ли е или не и какво трябва да се направи. Ако се окаже, че строителството е незаконно, постройката ще бъде премахната”, каза още той.

ПЪЛЕН АБСУРД: Ще бъде ли решен казусът с преградената улица като частен имот?

Относно казуса с ул. „Константин Петканов” в кв. „Витоша”, където собственици, които би трябвало да са обезщетени, разкопаха улицата, Дреков коментира: „Това е факт. Явно се търси ефекта да става цирк и да ставаме известни. Това е моето обяснение. Тъй като са минали почти 10 години оттогава, самата заповед за отчуждаване е обезсилена. Дори и да иска, Столичната община не може да се позове на нея, за да изплати това обезщетение”.

По думите му самият той е предложил да се направи ново производство, за да може по максимално бърз начин хората да си вземат парите. „Защо и как съдът през 2010 г. е постановил тази цена, аз не мога да кажа. Направил съм оценка, възложил съм я на лицензиран експерт оценител. Той е казал, че цената е 115 евро на квадрат”, каза още той.

От ДНСК обясниха за NOVA, че тепърва предстои да проверят този сигнал.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.