Те са обвинени в участие в организирана престъпна група

Румънските власти предадоха на българските съдебни органи петимата задържани в Румъния телефонни измамници. Размяната стана на границата при Дунав мост в Русе. Процедурата по обработването на техните документи е преминала за около 15 минути.

По информация на NOVA единият от тях е ръководителят на престъпната група Борислав Димитров - Бобито. Той премина първи през митническата проверка и беше единственият без качулка и скрита самоличност.

СНИМКИ ОТ РАЗМЯНАТА ВИЖТЕ ТУК

 

Видео: БГНЕС

Видео: МВР

Петимата – на възраст от 24 до 36 години, бяха обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система на 18 април т.г. на основание на издадени от Специализираната прокуратура европейски заповеди за арест за участие в организирана престъпна група за телефонни измами. Предстои да им бъдат предявени обвинения, както и да им бъде наложено задържане до 72 часа.

Петимата „ало" измамници от Горна Оряховица и София остават в ареста

Акцията по разбиването на най-голямата досега група за "ало измами" беше проведена през април в България и Румъния. Арестувани бяха десетки, сред които и ръководителите на измамниците. По предварителни данни групата е събрала над 10 милиона лева от измами в последните години.

Една от най-големите организирани престъпни групи, занимавала се с телефонни измами, бе неутрализирана в хода на предприети действия на територията на София, Велико Търново и Румъния. В нея участваха служители на ГД „Национална полиция“ и ОДМВР-Велико Търново. Реализацията бе осъществена с помощта на румънските партньорски служби и на Евроджъст, съдействали за бързината на разследването. В рамките на действията бяха задържани петима души от България – „мулета“, и още шестима в Румъния – от най-високото йерархично ниво на групата, включително и ръководителят. Арестувани бяха и повече от 20 „въртачи“, които постоянно набирали различни телефонни номера у нас.

Разследването стартира през 2017 г. от Велико Търново. След като мащабите излязоха от територията на ОДМВР,  случаят бе поет от ГДНП, на по-късен етап се включиха и Специализираната прокуратура и румънските служители. Според  събраните до момента данни, измамите, извършени от задържаната група, са за над 2 милиона лева.

"Това е една от най-големите организирани престъпни групи която е неутрализирана в следствие на която искам да отбележа че от деня на реализацията до настоящия момент са регистрирани и заявени само 4 случая на телефонни измами. Ако смея да направя сравнение с предходен период, бяха по 4 на ден", коментира Сийка Милева, говорител на Специализираната прокуратура. 

АКЦИЯ "РИНГ РИНГ": Задържаните в Горна Оряховица спечелили 10 млн. лв. за 2 години (ОБЗОР)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.