Темата коментират социолозите Първан Симеонов и Евелина Славкова

Предизборната кампания е в разгара си. Но преди дни едно изказване на турския посланик у нас Хасан Улусой вдигна градуса на напрежението между България и югоизточната ни съседка. Той призова страната ни да насърчи изучаването на турски език в нашите училища. Това накара външния ни министър Екатерина Захариева да го привика за обяснение в МВнР. Как влияе създалата се ситуация на политическата кампания преди евровота? На въпроса отговарят Първан Симеонов от "Галъп" и Евелина Славкова - социолог от изследователски център "Тренд".

"Когато ставаме свидетели на такива ситуации, в предизборен период те много се изострят", коментира Славкова.

НЕДОРАЗУМЕНИЕ: Турският посланик и Бойко Борисов в спор за изучаването на турски език

„Всички предизборни кампании в последните 10 години винаги съдържат етнически елемент някъде - от Катуница, докъдето се сетите. Фактологията има значение обаче, защото през годините темата за изучаването на турски език като задължителен предмет в училище е част от кампанията на някои политически сили. Така че тя прозвуча малко рязко на този "възпален" предизборен фон”, обясни Първан Симеонов. Според него реакцията на управляващите е нормална.

Относно поемането на предизборната кампания на ГЕРБ от премиера Симеонов заяви: "Борисов направи единственото, което можеше да направи в тази ситуация – взе кампанията на ръчно управление. Не за първи път БСП излиза с едни гърди напред, но после ГЕРБ обръща резултата".

След призив за насърчаване изучаването на турски у нас: МВнР привиква посланик Улусой

Според Евелина Славкова психологическият фон, че БСП вземат преднина, се е сменил. „Независимо от това, че говорим за минимална разлика между двете партии, по-скоро за паритет, се смени психологическият фон, че БСП вземат преднина”, коментира Славкова. Тя смята, че разразилата се ситуация след скандала с апартаментите може да служи за оправдание, ако ГЕРБ изгубят изборите.

Около 1/3 от вота се решава в последните няколко дни, обясни Симеонов. 

Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.