Президентът призова за мерки за възстановяване на доверието

Вицепремиерският пост в австрийското правителство поема досегашният министър на транспорта и неуспял кандидат за президент през 2016 г. Норберт Хофер. Рокадата се налага след скандала с видеозапис, в който вицепремиерът и лидер на Австрийската партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе обсъжда корупционни сделки с мнима дъщеря на руски магнат. Часове след публикуването на видеото, Щрахе подаде оставка.

Скандалът ще има последици далеч отвъд пределите на Австрия и традиционните партии в Европа вече виждат в него края на популисткия възход. Освен за предстоящите европейски избори, австрийците вече се готвят и за предсрочен парламентарен вот. А за президента Ван дер Белен най-важно е възстановяването на доверието.

Политолог: Записът, свалил кабинета в Австрия, разкрил пикантни подробности за Курц

"Това ново начало трябва да се случи бързо. Затова призовавам за избори през септември, ако е възможно - още в началото на септември", заяви държавният глава.

"Благодаря на президента и се надявам, че ще говорим още по-често през следващите дни и седмици по тази тема. Както държавния глава, така и аз ще водим дискусии с новия лидер на Партията на свободата и ръководителите на другите партии, представени в парламента", каза канцлерът Себастиан Курц.

Австрийската прокуратура: Няма да има разследване във връзка с видеото от Ибиса

Крайнодясната австрийска Партия на свободата е сред най-успешните популистки сили, които през последните години бяха във възход в Европа. Скандалът в Австрия ще попречи на крайната десница, която имаше амбициите да стане трета сила в Европейския парламент. Той засилва и притесненията за връзките между Русия и популистите в Европа. През 2016 г. Хайнц-Кристиан Щрахе отиде в Москва, за да подпише договор за сътрудничество с партията на Путин "Единна Русия".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.