Маршрутите се пазят в тайна от съображения за сигурност

Машините за електронното гласуване тръгнаха към избирателните секции в страната. 3 000 апарата под строга охрана трябва да бъдат разпратени до утре в цяла България. Маршрутите се пазят в тайна от съображения за сигурност.

Над 100 души се грижат за подготовката на 3 000 машини, които трябва да направят евроизборите освен хартиени и електронни. Срокът за доставка -  съботата преди вота.

Преди да тръгнат към избирателните секции, всяка една машина първо се тества. „Машините изцяло се тестват, биват инсталирани и съответно се персонализират за секции, където ще бъдат използвани. Целият комплект се проверява два пъти и три пъти, след това се запечатва, машините самите биват пломбирани с 3-4 пломби, куфарите също биват пломбирани и приготвени на палети, с които ще бъдат транспортирани към регионите, където ще бъдат използвани”, каза Явор Иванов – експерт „Електронно гласуване”.

„Галъп”: 3+1+евентуални шансове за още две формации да влязат в ЕП

Стегнатите куфари се пазят зорко, за да е сигурно, че не са отваряни без знанието на избирателната комисия. „По принцип, куфарът, преди изборния ден, до транспортирането, стои в нашия склад. Складът е под охрана и денонощна охрана специално за нас. Има и специално заделен човек – охранител, който денонощно следи нещата. Софтуерът на машината, е направен така, че да не може в изборния ден да бъде отворен и съответно да не може да бъдат подадени гласове преди 7 часа на 26 май”, посочва още Иванов.

Електронно ще може да се гласува само в 3 000 секции. „На интернет страницата има пълен списък с всички 3 000  секции със съответните адреси, улици, училища и всеки може да провери дали в неговата секция има машинно гласуване”, посочи говорителят на ЦИК – Таня Цанева.

Заедно с машините пътува и пълен пакет оборудване. Хартия, специални карти и урните за машинно гласуване.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.