От левицата предлага връщане на депутатите в НС

Резултатите предизвикаха трусове в някои от партийните централи. 18 часа след първите резултати левицата е готова с равносметката.

„Ние загубихме тези избори”, обяви Корнелия Нинова.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Причините били както външни, така и вътрешни. Имало нарушения, имало и корпоративен вот. Ниската избирателна активност обаче била шамар за всички партии.

„Да си вземем поука- защо всички нас, хората не ни харесват”, коментира Нинова.  

Сега тръгват на предсрочни избори, но не парламентарни, както се надяваха, а -вътрешно партийни. Нинова предлага извънреден избор на нов председател.

По-важно е какво правим оттук нататък. Утре сме свикали Национален съвет, ще направим няколко предложения. Смятам, че отговорността трябва да е солидарна – от партийни организации до председател. Ще предложим да се проведат конференции във всички общини, на които да се направи анализ по места. Да се направи обективен анализ, обективна оценка. Да има точка в дневния ред – избор на ръководство на общински съвети и общински председатели. Провеждане на областни конференции и избор на областен председател. Трето - стартиране на процедура за избор на председател на БСП. Ще се явя на избор пред цялата партия, заедно със всички други кандидати. Разбира се, че процедурата е свързана с резултата от изборите”, заяви Нинова.

Съдбата й ще бъде обсъждана на пленум утре. Решават и за връщането на червените депутати в парламента.

„Сигурно ще има кой да поиска оставки. Едва ли само една оставка решава нещо, ако ще дойде друг, който ще се държи по същия начин”, коментира Михаил Миков.

За да няма спекулации ръководството предлага новият председател да се избира с нов устав. Право на глас ще има всеки член на партията. Дали Нинова ще събере необходимата подкрепа- не е ясно. Още преди евровота вътрешната опозиция реагира остро на предложената листа и пренареди списъка, а сега първоначалните данни сочат,  че Сергей Станишев е получил сериозна преференциална подкрепа.

„Гордея се с това, че БСП е партията с най-много преференции, това е правото на всеки да пренареди партийната листа”, заяви Нинова.

Сметките показват, че от 5-то място лидерът на ПЕС може да скочи до втора позиция.  

Този, който копае окопи между БСП и европейското политическо семейство, се прострелва в краката. Беше ненужно напрежение и то обърка голяма част от нашите избиратели”, заяви Сергей Станишев.

Въпреки трусовете на „Позитано” 20, левицата отчита добри резултати. Доволни са, че вкарват 1 депутат повече спрямо 2014-та.

Новите евродепутати от БСП. ЦИК все още не е оповестил резултатите от преференциалния вот и е възможно в подредбата да има размествания.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.