Според 100% от преброените протоколи от РИК разликата между ГЕРБ и БСП е 6%

Два дни след изборите от Централната избирателна комисия още не са готови с окончателните резултати от вота, но и неофициално вече е ясно, че има размествания в листите на партиите.

Вълнението от изборните резултати вече е вълнение за мандати.

Според 100 процента от преброените протоколи от районните избирателни комисии разликата между първите двама големи играчи е 6%, което вероятно означава - един мандат повече за управляващите. ВМРО засега очакват да имат двама свои в Европейския парламент - единият от тях - избраният с преференция Андрей Слабаков.  

Засега ГЕРБ ще излъчи шестима евродепутати, начело с Мария Габриел. По информация на NOVA обаче, тя отново може да стане еврокомисар, а това да придвижи напред бившия регионален министър и отговорната за европредседателството Лиляна Павлова, която при тези резултати е евродепутат под въпрос. А дали един мандат се колебае между ГЕРБ и ВМРО - според патриотите, били грешни сметки.

При 100% обработени протоколи от РИК: ГЕРБ – 31,07%, БСП – 24,26%

„Очевидно някой, извадил резултатите на листче. Това бяха упражнения на различни хора, които имат по-ниски оцени по математика”, каза Александър Сиди от ВМРО.

Математиката на Патриотите доведе до размествания. От четвърти режисьорът Андрей Слабаков стана втори, след събрани преференции и влиза в Европарламента. А колегата му Александър Сиди заема неговото четвърто място - не отива в Брюксел, но не се сърди.

„Малко хора излязоха до урните, а тези, които излязоха подкрепиха с гласа си Андрей Слабаков, т.е. наистина им е писнало от нас. И аз, и той сме пушачи, но той пуши повече от мен и може би това е причината. Не му се сърдя. Уверен съм, че той ще представлява интересите на България и на ВМРО така, както всеки един в тази листа”, коментира Сиди.

Листата на БСП също претърпя разместване. След пренареждане от пети Сергей Станишев стана втори. Все пак обаче специалните предпочитания не му стигнаха да измести водача Елена Йончева.

„Г-н Станишев има голям брой номинации. Това ще означава, че партията е жива, партията е демократична, хората са използвали демократичното си право да гласуват преференциално”, каза Атанас Зафиров от БСП.

Предпочитани в левицата се оказали също Велизар Енчев и Деница Златева, но не достатъчно, за да влязат в печелившата петорка.

Според ЦИК на тези избори преференциите са доста използвани.

„С преференции са гласували над 36% от избирателите. Основно най-много те са във ВМРО и „Демократична България”, където са над 50%”, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев.

На тези евроизбори не липсват и куриози - десетият в листата на ГЕРБ - заместник-кметът на Смолян е получил около 300 преференции във Врачанско - село Борован. Марин Захариев няма общо със селото, но е получил двойно повече гласове от врачанския кандидат  - лекаря Иво Ралчовски. Вероятно става дума за грешка - каква точно - засега никой не казва. Но Захариев остава заместник-кмет на Смолян, въпреки Борованското желание да стане евродепутат.

На тези избори недействителните бюлетини са били под 5%.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.