Темата коментира подалият оставка председател на предизборния щаб на БСП за евроизборите Георги Свиленски

„Оценката за изборните резултати е еднозначна и това е загуба за БСП. Да, има положителни резултати, можем да намерим аргументи за това, че БСП се е представила по-добре от предишните избори, но в крайна сметка, задачата, която беше представена пред партията беше победа, а това не се случи”. Това коментира в студиото на „Плюс-минус. Коментарът след новините” подалият оставка председател на предизборния щаб на БСП за евроизборите Георги Свиленски.

ВТОРА ОСТАВКА В БСП: Свиленски напуска председателското място в предизборния щаб

„Мисля, че най-достойното нещо, което може да направи всеки ръководител, е да подаде оставка”, посочи още той.

По думите му БСП е провела добра кампания. „БСП проведе над 700 срещи на терен в цялата държава. БСП имаше ясна визия за Европа и България и това, че не е говорила по европейски теми, не можем да го приемем, тъй като всички проблеми, които имат българските граждани не могат да бъдат отделени от европейската проблематика”, каза още Свиленски.

„Ние успяхме да мобилизираме ядрото, но не стигнахме до периферията и това го оценяваме като проблем и бъдеща задача как да стигнем до нея”, посочи още той.

Според него излизането на БСП от пленарна зала е било напълно аргументирано и хората са го разбрали. „Необходимо е да се направи дълбочинен анализ – защо на места има добри или лоши резултати. Необходимо е да се изведат поуките, да се вземат мерките. Предстоят много важни местни избори, които БСП не може да си позволи да загуби”, каза още Георги Свиленски.

„Оставката на Нинова е подадена съобразно нашия устав и нашите документи. Предстои пряк избор за председател. Г-жа Нинова ясно заяви, че ще се яви на този избор и ще търси доверието на членовете на БСП. Когато си загубил избори, ти трябва да поискаш отново доверието, за да вървиш напред”, посочи Свиленски.

Корнелия Нинова подаде оставка

„Моята оставка е депозирана, вчера заявих това пред Националния съвет. След като бъде избран председател, Националният съвет има право да избере когото прецени за председател на предизборния щаб. Това не е длъжност за която сам да се кандидатираш”, обясни Георги Свиленски.

Запитан дали е възможно Мая Манолова да се включи в надпреварата за лидер на БСП, Свиленски коментира: „Мая Манолова, след като беше избрана за омбудсман, беше деполитизирана и напусна партията. Вероятно ще трябва да се направи тълкувание от Контролната ни комисия, тя ще трябва да провери дали е възможно. Не се е случвало досега в партията деполитизиран човек по законов ред да се кандидатира за каквото и да е било”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.