В събота сутринта шест труса бяха регистрирани в район близо до град Корча

Шест труса в рамките на 2 часа разтърсиха район близо до град Корча в Албания събота сутринта.

В първите минути 60-годишният Петри е в паника. Буди семейството си и бяга навън.

Шест силни труса разтърсиха Албания, има ранени

„Около 6:30 часа сутринта беше. Отивах да издоя кравите, когато удари. Без да губим време, изтичахме далече от къщата”, разказва Петри.

И съседите на Петри бягат. Някои обаче не успяват да избегнат падащите тухли, керемиди и изолация. В околностите на Корча четирима са ранени, а 70 къщи са пострадали, обобщават властите.

Силата на земетресението е усетена чак в областта Македония, Гърция.

„Характерно за тези земетресения с магнитуд от 5 до 6 е, че рядко имат ефект върху здравето на хората”, обясни Емил Ботев, сеизмолог от НИГГГ към БАН.

Земетресенията в Албания повредиха стотици сгради, хора настанени в палаткови лагери

Ефектът на тези земетресения е, че напреженията, които се създават в земните недра, се разтоварват и то по сравнително безопасен начин.

Макар и по-слабо, земята в района продължава да се тресе с нова поредица от 5 труса в рамките на днешния ден. Пряка връзка с територията на България няма. Показва го и статистиката от последния месец.

„От една група от близо 100 земетресения на Балканите, едва по-малко от 10 са у нас и то с нисък магнитуд”, обясни Емил Ботев.

Затова, според сеизмолозите, трусовете в Албания не бива да ни тревожат.  По-висока сеизмична активност се наблюдава южно от нас - в Западна Турция и на границата между Гърция и Албания.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.