Температурите ще стигнат до 30 градуса

До обяд днес времето ще е слънчево с разкъсана облачност. В сутрешните часове ще е мъгливо в планините и в котловините. След това се очакват превалявания в централните и западните райони, по-късно привечер - и в Североизточна България. Остава рискът от локални бури със силен вятър, краткотраен интензивен валеж и градушка. Температурите през деня ще са от 23 до 28 градуса.

Не се очакват значителни валежи. Максималните количества ще са до 15-20 литра на квадратен метър, и то в планинските и предпланинските райони на Западна България.

В планините след обяд в западните и централните планински масиви ще има превалявания с гръмотевици. Температурите ще са от 11 градуса по високите части, до 18 градуса - в ниското. По Черноморието през по-голямата част от деня ще има разкъсана облачност до слънчево време. Вероятност за слаби превалявания по-късно след обяд по южното крайбрежие.

До края на седмицата и в началото на другата времето остава неустойчиво с чести превалявания в следобедните часове. В петък, събота и неделя вероятността за валежи с гръмотевици ще е по-значителна на изток и в планините. Дневните температури ще са около 26-27 градуса през почивните дни, на места в Централна Северна и Северозападна България - до 30 градуса.

През почивните дни очакваме пренос на фин прах от Африка в западната половина на страната. Концентрацията ще е значителна, но все така преваляванията ще носят кални петна по колите и прозорците. В първия ден на новата седмица пустинният пясък ще се изтегли от територията на страната.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.