Опасни порои и гръмотевици в 12 области на страната

Денят ще е типично летен и горещ с дневни температури между 24 и 29 градуса. Валежите днес ще започнат от сутрешните часове - първо в Североизточна България, но постепенно ще обхванат Централна Северна България, а след обяд - и южната половина на страната. Очакват се летни бури с краткотрайни интензивни валежи и гръмотевични бури. В цялата страна има риск от моментни силни пориви на вятъра и градушки.

Предупреждения за опасно време са в сила за цялата централна част на страната с валежни количества от 20-30, а на изолирани места - до 50 литра на квадратен метър за денонощието.

В планините ще е облачно с превалявания и гръмотевични бури. Температурите по високите части ще са около 12 градуса, а в ниското – до 18 градуса. Около Черноморието времето ще се задържи слънчево и топло, с температури около 24-26 градуса. Термометрите във водата ще показват до 24 градуса по южната част на крайбрежието.

Времето остава неустойчиво и в следващите дни с валежи, гръмотевични бури, силни пориви на вятъра и градушки. Причина за това е нахлуване на по-хладен въздух от североизток, както и развитие на зона с ниско атмосферно налягане югоизточно от нас в района на Турция. Преваляванията ще намалеят от средата на седмицата нататък с тенденция за сухи и топли почивни дни. Дневните температури постепенно ще се повишават и от сряда до неделя ще гонят 32-35 градуса.

През изминалите два почивни дни регистрираните гръмотевици над Балканите са близо 85 000. Поне една четвърт от тях са на територията на нашата страна. Гръмотевичната активност е обхванала цяла Източна и Централна България по линията на нахлуващия от североизток по-студен въздух.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.