Темата коментират експертът по киберсигурност Любомир Тулев и клиничният психолог и педагог Михаил Михайлов

„Радвам се, че не се стигна до фаталния край, който беше планиран, и тази история даде възможност да отрезвеем и да си дадем сметка, че България не е една бяла точка на картата. България е част от Европейския съюз и от НАТО и търпим всички позитиви и негативи от това.  България не е остров на спокойствието, както досега твърдяха повечето експерти”. Това коментира експертът по киберсигурност Любомир Тулев за случая с 16-годишното момче, което направи бомба със съвети по интернет. Младежът влязъл във връзка с ИДИЛ чрез социалните мрежи. Спецслужбите и прокуратурата съобщиха за разкритието си в събота.

Предотвратиха терористичен акт в Пловдив, задържано е 16-годишно момче (ОБЗОР)

Според Тулев в този конкретен случай е ясно, че детето е боравило и търсило информация най-вероятно в социалните мрежи Facebook и Twitter. „Търсейки информация за исляма или за ИДИЛ в тези социални мрежи, особено в Twitter, има „спящи клетки”. Това са хора, които наблюдават и търсят точно това, което ти си търсил и се опитват да установят контакт с теб”, обясни още той.

Според клиничния психолог и педагог Михаил Михайлов родителят е този, който трябва да разчете промените в поведението на детето и да реагира. „Бащата е обърнал внимание на промяна в поведението на своя син и това го е накарало да контактува с него и да потърси помощ. Тези промени в поведението на детето, особено когато са резки и драстични, индикират на родителите, че се случва нещо”, смята Михаил Михайлов.

„Факт е, че децата в днешно време се социализират в интернет. Със сигурност забраната за използване на различните устройства не е решение. Решението е говорене и опознаване на опасностите и даването на конкретни насоки на детето”, коментира Любомир Тулев.

Маринов: Трябва да се създадат антитерористични центрове

„Това, което трябва да направят родителите, е да има контрол, но не същински контрол, а мониторинг – да наблюдават детето с какви хора комуникира в интернет. Когато родителят влезе в стаята и то бързо хвърли или заключи телефона си, това трябва да е индикация за родителите, че нещо се случва”, посочи още той.

„Родителите трябва да разберат, че както учат децата какво е добро и лошо, така не бива да пренебрегват, че в този свят вече има тероризъм и затова трябва да се говори с детето какво е тероризмът и какви са опасностите, свързани с него”, каза Михаил Михайлов.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.