София и Бургас устойчиво 7 година намаляват превишенията на фини прахови частици, обясни екоминистърът

Целият североизточен регион – Варна, Девня, Добрич, отговарят на критериите за чистотата на въздуха. София и Бургас устойчиво 7 година намаляват превишенията си на фини прахови частици. Това коментира министърът на околната среда и водите Нено Димов в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините”.

„Не се наблюдават много добри резултати в общини като Видин, Смолян, Горна Оряховица. Но това е бавен и скъп процес”, коментира още екоминистърът.

Министър Димов: 700 млн. лв. ще бъдат предоставени на общините за подобряване качеството на въздуха

Той обясни, че основните причини за замърсяването са две – битовото отопление и транспортът.

„Още миналата година отворихме един ресурс от 111 милиона лева за 7 общини, които имат право да кандидатстват, за подмяна на неекологичното с по-екологично отопление. В Столична община вече над 5 500 домакинства са подали заявления за подпомагане. Бенефициент при нас са общините, те ще решават дали ще финансират изцяло или ще съфинансират”, обясни Димов.

„Към края на тази година се надявам още 80 милиона, които успях да договоря с ЕК, да бъдат отпуснати за общините, които не успяха да кандидатстват в първата програма за битовото отопление. В рамките на тази година – на 28 май, отворихме 390 милиона лева към 11 общини, които могат да кандидатстват, за подмяна на градския транспорт с електробуси, тролейбуси, трамваи – тоест с електрически транспорт. В програмата, за която говорихме, има още 100 милиона лева, предвидени за следващите 3 години също за подпомагане на общините. Така общият ресурс от около 115 милиона, когато станах министър, сега отива към 700 милиона”, коментира министърът.  

Относно наводненията и прелелите реки Нено Димов обясни, че още през март е разпоредил прегледи на всички критични участъци по реките, както и да се направят предписания за почистване, където това е необходимо.

„При повторна проверка голяма част от местата бяха почистени, но не навсякъде”, обясни министърът.

Нено Димов заяви, че всичките 51 язовира, за които отговаря министерството, няма критично ниво на превишаване.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.