Те ще тръгнат на експедиция през три морета

Индианци от Боливия строят тръстикова лодка край Варна за експедиция през три морета. Целта на необичайните мореплаватели е да покажат, че търговските маршрути на древните цивилизации през Черно и Средиземно море са възможни именно с плавателен съд от тръстика.

Холандецът Марк Пейлс е част от 12-членния екипаж, който ще прекара в открито море около 6 седмици. Той за пръв път ще участва в такава експедиция, но не се страхува.

„Лодката няма да потъне. Единственото нещо, което може да стане, е да се обърнем. Паднем ли, може да се качим отново на нея”, каза Марк Пейлс, участник в експедицията АБОРА IV.

Древните индианци открили съвременен метод за контролиране на растителността

В нея ще се включат хора от САЩ, Холандия, Германия, България, Русия и Боливия. Конструкторът на плавателния съд - Фермин Лимачи, пък е от индианско племе, живеещо край езерото Титикака в Боливия. С конструирането на тръстикови лодки се занимава от съвсем малък.  

„Моят учител беше баща ми. Той е конструирал лодка, плавала от Мароко до Америка”, каза Лимачи.

Плавателният съд, който се изгражда у нас, се строи до водата - на брега на езерото в Белослав. Корпусът на кораба ще бъде дълъг 14 метра, широк 4 метра и висок 2 метра. За строителството е доставена специална тръстика от Боливия. Дървеният материал обаче е български. За модел са използвани рисунки на подобен кораб от Египет и Месопотамия.

Още по темата гледайте във видеото.

С КАЯК ПО ДУНАВ: Шуменец реши да плава от извора на реката до Черно море

Репортер: Деян Герговски

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.