Това стана ясно по време на брифинг на прокуратурата

Заради разпространението на телевизионни програми без уредени авторски права, на три български телевизии – bTV, Нова телевизия и HBO, са нанесени щети в размер на 10 524 000 лв за проверявания период. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка със специализираната операция в офиси на кабелни телевизии.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Напълно възможно е да се увеличи размерът на нанесените щети“, прогнозира тя. И допълни, че конкретният размер на действително причинените вреди е въпрос на доказване“.

„Преди повече от два месеца в прокуратурата и ГДБОП постъпиха сигнали от български национални и от чуждестранни телевизии за това, че в България се разпространяват телевизионни програми без разрешение на носителя на авторското право. Установена беше не само достоверността на сигнала и фактите, но и извършващи се престъпления в почти цяла Южна България, дори и по отношение на телевизионни програми и телевизии, които не бяха сигнализирали за нарушаване на авторските права“, допълни говорителят на главния прокурор и изтъкна, че се касае за изключително голям процент "сив" сектор в тази област.

„Явните ни действия бяха по три основни направления - наказателно преследване на извършители на данъчни престъпления и на такива против интелектуалната собственост; данъчни проверки и нарушения, констатирани от КРС“, поясни Арнаудова.

Снимка: МВР

„Претърсени са помещенията с техника и касите, където се събират финансовите средства от потребителите на кабелните телевизии. Претърсванията са извършени с предварително разрешение на окръжните съдилища“, уточни тя. „В Благоевградския регион започна разследване по повод дейността на две кабелни телевизии, които разпространяват телевизионни програми в почти цяла Югозападна България“, съобщи още Арнаудова.

„Оперативната информация беше потвърдена с годни доказателствени средства. Събрахме изключителен обем от доказателства. Установихме техника, която позволява разпространение без разрешението на носителите на авторските права. Установихме и парични средства, които не са били декларирани, както и нарушения на данъчното законодателство. Обемът от доказателства със сигурност ни води до изводи за привличане на обвиняеми за извършени престъпления“, обяви тя. И уточни, че за момента няма задържани собственици на кабелни оператори. Арестуван е само един IT специалист от Дупница, който пречел на разследващите да си вършат работата по време на обиските.

Маринов: Интелектуалното пиратство е сериозен проблем у нас

По данни на държавното обвинение при акциите в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Петрич, Сандански, Дупница и Благоевград са установени и 70 000 потребители в „сивия“ сектор, чрез които кабелните оператори са укривали и данъци. Румяна Арнаудова уточни, че в работата са се включили общо 8 екипа, в които участие са взели служители на ГДБОП и Европол, НАП и Комисията за регулиране на съобщенията.

Около 700 000 абоната са с нелегална кабелна телевизия в България, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. И допълни, че "сивият" сектор бил доста голям. Разследващите допускат, че почти всеки абонат има по два телевизора.

Снимка: МВР

У нас имало 2 400 000 потребители на кабелна телевизия - отново с по няколко телевизора, за които кабелни оператори взимат такса, без да я отчитат пред НАП. Вчера в Бургас, Кърджали, Сандански, Дупница и още няколко града по дело за данъчни престъпления и нарушаване на закона за авторското право били спрени сигналите на пет кабелни оператора. Именно чрез скритите си клиенти тези оператори укривали данъци. Част от таксите не били декларирани.

Сигналите за тези нередности били от редица телевизии. 60 канала са разпространявани пиратски. През годините прокуратурата срещала затруднения в тези разследвания, призна Арнаудова. 

Укривали ли са абонати кабелни оператори у нас?

От своя страна ръководителят на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев подчерта, че акцията продължава и към този момент, а при обиските се иззема голямо количество техника, което да послужи са доказателство за извършване на престъпленията.

Снимка: МВР

"Проведената операция срещу пиратската дейност е една от най-големите за цяла Европа", заяви представителят на Европол Богдан Чинару от Центъра за борба с престъпленията, свързани с интелектуалната собственост. Той поясни, че екипът на европейската полицейска служба е в страната ни за да подкрепи колегите му от отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП и да подпомогне акциите с доставените два мобилни офиса. "Възхитени сме от работата на колегите от "Киберпрестъпност" и планираме да организираме обучение в Европол  с тяхно участие като  обучители", коментира Чинару.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.