Според експерта по авторско право д-р Пламен Иванов в АБРО отдавна тече комуникация за нарушени права

5 кабелни оператора са разпространявали нелегално общо 60 телевизионни програми. Това стана ясно от брифинг на прокуратурата. Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова те са извършили престъпления против интелектуалната собственост.

Над 10,5 милиона лева са щетите само за NOVA, bTV и HBO от кабелното пиратство (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Да се говори за репресия срещу кабелните оператори е твърде нелепо. Ако те бяха декларирали реалния си брой абонати пред КРС, нямаше в момента да излязат в толкова странна ситуация. Те говорят, че хиляди абонати ще бъдат ощетени, че хиляди ще останат без работа - няма нищо такова.” Това коментира в предаването „Плюс-Минус, Коментарът след новините” изпълнителният директор на ТВ „Европа” и член на УС на АБРО Георги Харизанов. 

Той определи разпространението на телевизионни програми без съгласието на съдържателите на правата като продажба на крадена вещ.

ЕВРОПОЛ СРЕЩУ ПИРАТСТВОТО: Претърсват офиси на кабелни оператори у нас (ВИДЕО+СНИМКИ)

Членът на УС на АБРО бе категоричен, че задължителна за разпространение е само БНТ, чийто сигнал е безплатен. „С всички останали телевизии операторите трябва да имат договори,  с които да си уредят авторското съдържание”, обясни той.  По думите му има кабелни оператори, които имат по между 60 и 80 наказателни постановления.  

Според експерта по авторско право д-р Пламен Иванов е трудно да се определи кой е губещ в тази ситуация. „Всички са губещи. Губят изпълнители, губят автори на съдържание, губят телевизиите. В АБРО отдавна тече тази комуникация, че има нарушени права”, коментира д-р Иванов.

Укривали ли са абонати кабелни оператори у нас?

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.