Темата коментират бившият здравен министър д-р Мими Виткова и д-р Антон Койчев

6-годишно момиченце почина от левкемия след двумесечно чакане на финансови средства от НЗОК. То е лекувано в Онкохематологичното отделение на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". От лечебното заведение издадоха на семейството на детето фактура на стойност 14 000 лева за лекарствата. Едва тогава от Касата решили да преведат средствата, а междувременно 6-годишната Мария издъхна. Случаят постави под съмнение дали Здравната каса достатъчно адекватно извършва дейностите си като наследник на закрития Фонд за лечение в чужбина. 

Според д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването, в системата има много организационни проблеми. „Това, че системата има доста организационни проблеми и по конкретния казус, и въобще в обслужването на тази категория пациденти, е очевиден факт. Колкото е финансовият дефицит, то организационният дефицит е двойно повече”, заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” тя.

Остър спор в парламента след смъртта на 6-годишно дете

Според нея фактът, че майката на починалото момиченце е била принудена да урежда финансовите въпроси за лечението му, е административен абсурд. „Системата на здравеопазването не е пазар”, категорична бе д-р Виткова.  „Тук трябва да се направи балансът между медицинската страна на проблема, търсенето на най-адекватното лечение и финансовия ресурс”, коментира още бившият здравен министър.

Според хирурга д-р Антон Койчев в системата на здравеопазването трябва да има и съпричастност към болния пациент. Всеки лекар би трябвало да притежава такава, ако иска да упражнява тази професия, заяви той. "До реформи надали ще доведе, но се надяваме да доведе до по-добра междуинституционална комуникация, за да не се допускат в бъдеще подобни случаи", коментира той. 

Според д-р Виткова това ще е решение на парче, а проблемите в системата ще останат. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.