Очаква се промените да бъдат обсъдени на национален конгрес

Зъболекари на протест. Напрежението в гилдията продължава заради нови правила на работа. Според спорните текстове зъболекарите без допълнителна специализация няма да имат право да лекуват както досега. Това означава, че хиляди хора в малките населени места може да останат без дентална помощ.

Стоматолози алармират за проблеми заради промяна в наредба

Пулпит, лечение на корени, поставяне на импланти – идеята подобни дейности вече да се извършват само от зъболекари с конкретна специализация събра десетки медици на протест. Символично те бяха облечени в бяло.

"Идеята е да покажем, че нашата професия трябва да остане чиста и неопетнена", каза лекарят по дентална медицина д-р Цветелина Дучева.

Доктор Дучева е детски зъболекар. Както 80 на сто от своите колеги, след дипломата по дентална медицина има серия от квалификации, но не и конкретна специализация.

"Може да е окаже, че хората вече не могат да ходят при техните зъболекари при спешни състояния или трябва да пътуват стотици километри да търсят специалист", каза още лекарят по дентална медицина д-р Бранимир Кирилов. 

"В България по-голямата част от зъболекарите са без специализации, защото такава е структурата – много малко са местата в университетите за специализация", заяви лекарят по дентална медицина д-р Иван Горялов.

Нови правила за работата на зъболекарите оставят хиляди пациенти без лечение?

От ръководството на зъболекарския съюз обясниха още преди дни, че предложените текстове нямали рестриктивен характер и не били окончателни.

"Няма да има никакви рестрикции, няма да пътувате, ще се лекувате при вашия зъболекар", каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Шарков.

След месеци наред обсъждания, в последните дни проекто-правилата все пак са коригирани.

"Това породи други съмнения – как документ, който е подготвян 6 месеца, може да бъде променен за 3 дена", добави лекарят по дентална медицина д-р Пресиян Кръстев.

“Няма ясна позиция в документа, той подлежи на интерпретация, което може да бъде във вреда на всички”, каза лекарят по дентална медицина д-р Венцеслав Станков.

Междувременно, тече и подписка с искане за смяна на ръководството на браншовия съюз.

"Изгради се за 20 години една зъболекарска номенклатура", каза още лекарят по дентална медицина д-р Георги Цалов.

"Това е разковничето на цялата кампания срещу правилата – искат оставка, защото искат да заемат тези длъжности", заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Шарков.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.