За първите три месеца в страната ни са извършени 5 800 аборта

Страната ни е на челно място в Европа по брой на абортите. Това показва статистиката на Националния център по обществено здраве. Само за първите три месеца от годината у нас са направени 5 800 аборта.

Повече от половината са по желание на майката, без медицински причини. Най-много прекъсвания на бременността са извършени в градовете София, Пловдив и Бургас.  А най-много абортите сред тийнейджъри има в Стара Загора.

От януари до сега техният брой е 55. Ако тези темпове се запазят до края на годината, то за 2019 година България ще е загубила над 23 000 деца. За сравнение, през 2016 година официалният брой на прекъснати бременности е над 26 000.

"За" или "против" забраната на абортите?

Теменужка е изключение от тревожната статистика. Въпреки натиска от приятели, тя решава да запази детето си. „Чувството е много по-силно от приказките на повечето хора, защото ти когато го видиш и го усетиш, вече нито едно мнение не може да ти повлияе”, казва тя.

Според СЗО България е на първо място по направени аборти в света. На всеки 1 000 бременни, 43 премахват плода. „Предимно са от български произход. Млади са. Бебето е станало случайно заради неефективен метод на контрацепция”, коментира специалистът по репродуктивна медицина д-р Явор Малинов.

„В началото исках да го махна, защото напира един страх, който те кара да се замисляш дали ще си достатъчно добър родител, дали можеш да се справиш с това, но когато му чуеш сърчицето всичко това изчезва”, казва още Теменужка.

Хиляди се включиха в митинг срещу абортите в Хърватия (СНИМКИ)

В тревожната статистика влизат и спонтанните аборти, но специалистите подчертават, че в повечето случаи премахването на плода е доброволно.

„Причината, която води до това най-често е социална. Тоест, твърде млада възраст на жената, неправилния човек, неуспешен опит за контрацепция, неуспешен метод за контрацепция”, коментира специалистът по репродуктивна медицина д-р Явор Малинов.

А премахването на плода може да доведе и до сериозни последствия. „Абортите в по-голямата си честота се извършват по безопасен начин, но имат своя ефект върху репродукцията, биха могли да наранят маточната лигавица и да наранят маточната шийка”, коментира още специалистът по репродуктивна медицина д-р Явор Малинов.

А вече взела трудното решение да стане майка, Теменужка очаква първата си рожба съвсем скоро.

Стажант-репортер: Николай Беремлийски: Николай Беремлийски

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.