За вторник е обявен оранжев код за опасно време

Поройни дъждове, гръмотевици и градушки предизвикаха проблеми на много места в страната. Най-честите сигнали бяха за наводнени улици, запушени шахти и прекъснато електрозахранване. Очакванията са проблемите да продължат и през следващите часове.

За вторник е обявен оранжев код за опасно време. Очаква се в областите Враца, Велико Търново и Габрово да се излеят до 65 литра на квадратен метър за 24 часа. 

Порой с гръмотевици и светкавици на АМ “Тракия” (ВИДЕО)

В късния следобед в понеделник в София се изви истинска лятна буря. Мълнии и проливен дъжд за кратко наводни много улици, а в центъра десетки магазини се оказаха под вода. В интернет пространството се разпространиха смешни снимки с надпис „Кой каза, че няма море в София?”

Оранжев код за опасно време във вторник

„Сутринта намерихме магазина пълен с вода. Почистихме, изгребахме. Започнахме работа. И сега като заваля, ето пак - на вълни водата си влиза в магазина”, разказа Лидия Миладинова.

В подобна ситуация се оказва и заведението, в което работи Силвия. След пороя снощи, днес тя и колегите й отново трябва да хванат метлите.

„Има огромни локви. Избутваме водата. Защото наклона е към нас. Имахме прагче, което вече го няма и водата си влиза спокойно”, каза още Силвия.

И в двата случая в столицата пострадалите обвиняват изпълнението на тротоарите и паважите в района на „Графа”.

Проблеми имаше и във витошките квартали на София, където огромните количества вода свличаха кал и пясък.

През последните 24 часа валежите обхванаха цяла Западна и Централна България. Късно вечерта в неделя мощни гръмотевици озариха Северозапада, пороен дъжд се изля и във Видинско. Рано сутринта в понеделник в реки се превърнаха и улиците на подбалканския град Карлово. Бури, макар и на по-малко места, се разразиха и в Източна България.

Бурята в Пловдив отнесе покрива на кооперация

Гръмотевичната буря разруши покрив на жилищна сграда в Пловдив. Хората от сградата са отказали да бъдат евакуирани, няма пострадали. Инцидентът е станал на ул. "Павликенска" 4. Бурята е разрушила конструкцията от ламарини, тухли и дървени подпори. В кооперацията живеят 8 семейства.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.