В Обединени патриоти заеха противоположни позиции

Субсидиите и окончателният им размер преди второто четене на промените в закона е темата на започналия Коалиционен съвет на "Дондуков" 1. По инициатива на премиера Бойко Борисов в Министерския съвет се събраха коалиционните партньори, за да обсъдят темата след отлагането на законопроекта в пленарната зала миналата седмица.

Парламентът отложи гласуването за партийните субсидии (ОБЗОР)

Пред медиите на влизане в правителствената сграда своите коментари направиха само представителите на НФСБ и "Атака", които заеха противоположни позиции. Хората на Волен Сидеров държат субсидията за партиите да остане 1 лев, каквото беше предложението на ГЕРБ и на лидера на партията Бойко Борисов. От "Атака" обаче се обявяват срещу възможността за дарения от бизнеса. По думите на Десислав Чуколов не може да има спонсорства. Когато се гласува закон, сигурно трябва да се казва "този закон е с любезното съдействие на еди кой си", каза на влизане в МС депутатът от ОП. Според другия партньор в малката коалиция, НФСБ, свалянето на парите за партиите, които превежда бюджетът, е било осъществено твърде необмислено.

Коалиционните партньори обсъждат с Борисов партийните субсидии

"Ще потърсим разумно и колективно решение, като е възможно да не постигнем общо решение. Много прибързано бяха взети решенията и е нужен мащабен диалог", коментира преди КС лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той се обяви против дискусия по въпроси от референдума, защото "можеше да има въпроси, които да фалират държавата, като това - ДДС-то да стане 1 лев".

От ВМРО държат субсидията да е намалена, но до някакви по-разумни нива, като 5-6 лв. за действителен глас. Твърдо против свиването й до левче са от ДПС и БСП. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.