Коментират Мария Пиргова и Георги Харизанов

Темата за партийните субсидии не е съществена за политическия ни живот. Около това мнение се обединиха политическите анализатори Мария Пиргова и Георги Харизанов в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините".

ГЕРБ върна надвзетите субсидии

„Предложението на ГЕРБ за субсидия от 1 лев е ангажимент, поет лично от премиера Бойко Борисов. Дали ще се събере необходимото мнозинство в НС е съвсем друг въпрос, който не зависи само от ГЕРБ. Очевидното е, че на днешния Коалиционен съвет, който отново не беше в пълен състав, изявленията бяха, че има консенсус, че субсидията трябва да бъде намалена. Считам, че това не е важен въпрос и субсидията е в напълно приемлив размер и обем в момента. Важно е за какво се харчи, как се отчита и какъв е контролът, но не мисля, че лишаването на партиите от субсидия, каквото би било въвеждането на субсидията от 1 лев, ще реши генерални проблеми с бюджета или с разходването на публичните средства”, каза Георги Харизанов.

По повод изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, че Коалицонният съвет, посветен на размера на партийните субсидии е загуба на време, Харизанов коментира: „Това е изключително нагло от нейна страна, при положение че те се върнаха с тази заявка в парламента. След като три месеца не ходеха на работа, се върнаха със заявката и с искането на оставката на финансовия министър заради неразбориите около субсидията и с искане да бъде решен проблемът. Това, че за пореден път касата на БСП е празна и заради прищявката на Нинова да се развива като медиен бос изпитва остър недостиг на финансиране, не означава, че има моралното право да дава подобни изявления".

МФ изчисли колко надвзети субсидии ще връщат партиите

Политическият анализатор Мария Пиргова изрази мнение, че дебатите за размера на субсидията няма да доведат до дълготрайно решение.

„Консумираме поредния театър, наречен консултативен съвет за финансирането на партиите. Тази тема вече се експлоатира повече от 10 дни. Струва ми се, че тя не е съществена за политическия ни живот сега, защото достатъчно добре знаем, че партиите нямат воля да намалят субсидията, нито пък да вземат дълготрайно сериозно решение. И това личи по подхода към тази мярка. Ако имаше сериозно намерение, то щеше да върви от финансисти. Ако я намалят, ще я намалят на 9 или 10 лв., и то след много шум и загубено обществено време, защото, както са сложени тези 11 лв. като граница съвсем вултаристично – без да се знае колко пари трябват и за какви дейности”, каза Пиргова. И допълни: „Партиите добре колаборират, достатъчно добре „пълнят” политическото пространство с празни въпроси. В България и сега няма многопартиен модел. Има партия държава ГЕРБ и партийният модел в много слаба и никаква форма. Олигархичният модел си е олигархичен и с нищо няма да се промени и при 1 лев, и при 11 лв. обществените поръчки са по една линия”, обясни Пиргова.

Според Харизанов „малката коалиция” на „Обединени патриоти” не функционира. „Те не съумяха нито един път да се съберат заедно на председателски съвет. Днес за пореден път това се потвърди. Очевидно е нежеланието на Сидеров да стои в една стая със Симеонов и аз не съм сигурен тази синтетична спойка колко още ще може да издържи. Пък и не съм сигурен дали това е от голямо значение”, каза той.

„БСП е вътре в театъра в ролята на опозиция. В политиката това се играе, но ние не коментираме реални проблеми на обществото, а това, което партиите ни подават”, заключи Мария Пиргова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес