Над 80 на сто от българите искат такъв закон, сочат социологически данни

Омбудсманът Мая Манолова обяви проект на Закон за личния фалит. Според социологически данни над 80 на сто от българите искат такъв закон. Манолова предлага за човек, който не може да плаща, да се счита този, който поне 3 месеца реално не покрива един или няколко от дълговете си, които са на стойност поне 2800 лева.

Според юристи числата и сроковете подлежат на дискусия, но засега съгласие, че личният фалит трябва да е уреден в закон има. По данните на Мая Манолова средно за година българите забавят плащания за около 800 милиона лева.

Омбудсманът предлага физически лица да обявяват личен фалит

Според омбудсмана само България от всички в Европа няма закон, който да урежда как един човек може да фалира. Затова Мая Манолова предлага той да важи и за предприемачи, и за потребители, но длъжникът трябва да е доказано, че е не може да плати дълга си.  Т.е. няма да фалира законно този, който не може да изплаща яхтата си, например, играе в казино, не може да плаща за спектакли, постановки, концерти или лична охрана.

„Ще бъдат изключени и гражданите, които укриват доходи. По-добре е за един кредитор за събере 30-40% от своя дълг, отколкото да разчита, че ще продаде маси и столове и няма да събере нищо”, каза Манолова.

Юристите подкрепят идеята закон да се приеме, но държат да се разпише по-прецизно пред съдебната фаза.

„Това да върви на две стъпки - първо опрощаване на определени дългове - ако отпаднат само ипотечните кредити след продажба на ипотекираното - дълговете ще намалеят доста”, обясни Йосиф Герон.

И бизнесът щял да помогне с предложения,  за да няма ощетени.

„Когато калпазаните и тарикатите не си плащат сметките, тях ги плащат изрядните”, посочи Васил Велев от АИКБ.

Очаква се Мая Манолова да внесе закона още през юли.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.