Според Мая Манолова в момента просрочените заеми у нас са на стойност 4,7 млрд. евро

Физическите лица да обявяват фалит, ако не могат да изплатят задълженията си. Предложението е на омбудсмана Мая Манолова. По думите й в момента просрочените заеми у нас са на стойност 4,7 млрд. евро.

300 000 българи не могат да плащат вноските си по кредити за повече от 6 месеца. Това показва проучване, направено от началото на годината досега, по поръчка на Българския институт за правни инициативи. А за почти половината от тях причината е, че са останали без работа.

Голяма част от тези хора са изтеглили кредит за ремонт на жилище, покупка на битова техника, кола, апартамент и дори за ежедневни нужди, като храна и лекарства.

Манолова: Трябва да има личен фалит, защото длъжниците отиват в сивата икономика

Ще го наричаме Петър, защото не желае нито да споменаваме името му, нито да показваме лицето му. Преди години става поръчител на приятели, които не успяват да погасят задълженията. 8 години вече е преследван от финансови институции, които търсят парите.

„Ние сме гаранти, взеха и нашето имущество и в момента и аз и съпругата ми практически сме на улицата, живеем по приятели, по милост, работим и на черно. Имаме горе-долу един чувал дрехи на гърба си”, разказва потърпевшият.  

За да не се стига дотук, омбудсманът предлага физически лица да могат да обявяват личен фалит. А вариантите са три.

Ако длъжникът има достатъчно средства да си плаща, да му бъде изготвен погасителен план за минимум 50 % от задълженията за срок от 3 до 5 години.

Манолова сезира КС за липсата на право на гражданите да обжалват решения на КЕВР

Ако  няма пари - да може да погаси борча си чрез имущество пак за същия период. А в случай, че няма и имущество- да обяви несъстоятелност, но да не може да тегли кредити  и да бъде следен за 10 години от кредиторите, с цел да си плати при нови доходи.

„Аз смятам, че гражданите трябва да запазят несеквестируемостта  на единственото си жилище. Ако единственото жилище е луксозен имот и не отговаря на потребностите на семейството, тогава биха могли да бъдат предприети действие с продажба на идеални части, или да се замени с друго жилище, отговарящо на нуждите”, заяви Мая Манолова.

Според ЧСИ трябва да има промени, но да се намери добър баланс между кредитори и длъжници.

„Трябва да се създадат механизми, но не всеки, който подаде молба, да бъде обявен във фалит. Знаем, че сме държавата на Андрешко”, коментира Стоян Якимов, зам.-председател на Камарата на частните съдебни изпълнители.

„Изходът за хора като мен е сива икономика, емиграция или самоубийство”, заявява Петър.  

Работата по законопроекта тепърва предстои, а Петър се надява скоро да не заема функцията на вечния длъжник.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.