Получени са стотици становища с възражения срещу предложения подробен устройствен план на градината

Отново дебати за промяната на Борисовата градина в София. Трето обществено обсъждане трябва да изчисти споровете около това как ще изглежда емблематичният столичен парк. Граждани са внесли стотици становища с възражения срещу предложения подробен устройствен план на градината.

След години на обсъждане какво и как трябва да се променя в Борисова градина, сега Общината е на финалната права пред приемането на нов план за парка. Срещу предложенията в него обаче се обявиха десетки граждани и неправителствени организации.

В район „Изгрев” са получили 403 становища от граждани. В „Средец” – над 300. Мнения в писмен вид можело да се подават и в община „Лозенец” и в Направление „Архитектура и градоустройство”, а от Общината имали съвсем кратък срок да анализират информацията и да я подложат на обсъждане.

Фандъкова иска ново обсъждане на плана на Борисовата градина (СНИМКИ)

„Като цяло плана на Борисовата е консервативен има неголямо предвидено застрояване. Рисковете са с частната собственост, да не бъде отредено в последствие такова застрояване”, обясни общинският съветник Воислав Тодорв.

От Общината също не искали в парка да се строи. Затова искат частните имоти да придобият статут на парк. Така администрацията ще може да оперира с тях по-лесно.

„Всяко спиране на ПУП и натиск Общината да купи тези терени в този момент означава да работиш в интерес на собствениците или съсобствениците, които биха били склонни да продадат своя имот, но на баснословни суми”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Общината е направила постъпки да си върне четири терена на територията на парка. Две концертни сцени, една автокъща и и заведение. В парка ще има и място за спорт. Стадион „Българска армия“ може да бъде променен, но не драстично.

„Реконструкция обновяване – да, но не разширяване извън чашката”, обясни Фандъкова.

Хората от близките квартали искат и мястото, на което се намира бившият парк „София ленд“ да си върне статута на терен за увеселителни цели, а не за застрояване, както е сега. От Общината увериха, че работят по въпроса.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.