Във вторник Столичният общински съвет гласува връщането на имоти на Борисовата градина

Скандали, протест и високо напрежение в Столичната община. Съветници спориха за бъдещето на Борисовата градина, докато граждани протестираха срещу застрояването на зелени площи в междублоковите пространства.

Граждански организации от всички краища на София се обединиха зад идеята да не се приемат нови подробни устройствени планове до края на мандата на този общински съвет. Идеята – да не се разрешава строителство в зелени площи.

„Те не заслужават нашето доверие. Документът, който внасяме е за уволнение. Ние ги уволняваме. Всички квартали, които имаме такива проблеми се обединяваме”, каза Мария Господинова от ИК „Обединени ОК”.

„Аз съм „за” Столичният общински съвет да спре произнасянето по устройствени планове, които се отнасят до застрояването на зелени площи”, заяви омбудсманът Мая Манолова.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА СОС И ПРОТЕСТА СРЕЩУ ЗАСТРОЯВАНЕТО ВИЖТЕ ТУК

Столичният кмет от своя страна изтъкна, че вече е спряно строителството на спорен терен в „Младост”, работи се и по искането на протестиращите от „Гоце Делчев”.

„Да се говори популистки, че със спиране на планове въпросът ще се реши, това не е добре, защото така се подвеждат хората”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

И докато едни защитаваха градинките пред блока, в Общината решаваха съдбата на обществената Борисова градина. Съветниците гласуваха – 4 обекта в парка отново ще станат общински.

„Всички имоти, които имат публично-правна стойност, трябва да бъдат извадени и върнати в патриномиума на Столична община. Такива са не малко”, каза общинският съветник от БСП Калоян Паргов.

Жители на столичен квартал на бунт срещу застрояването на зелени площи

„На терена на „Веселото село” трябва да има зелено пространство. На терена на „Маймунарника” планът предлага да има възможност за различни атракции за хората без да се строи нищо. На терена на „Капитолия” има предвиден подземен паркинг”, каза още Фандъкова.

Пред NOVA управителите на автокъщата заявиха, че са не само наематели, а и собственици на част от имота. 

Споровете за имоти в зелените части на София се върнаха към края на 90-те. Тогава общината даде 21 декара в Борисовата градина за тенис кортове и получи в замяна 15 апартамента.

„Ако приемем, че тогава стойността е била 500 евро на кв.м., защото в днешно време е 1 000. 21 дка. струват 10 млн. и половина евро, ако разделим стойността на 15 апартамента то, един апартамент струва 750 000 евро”, каза председателят на правната комисия към Столичната община Орлин Иванов.

От Общината не изключиха възможността парковото пространство да бъде върнато на администрацията, за целта обаче тя трябва да върне 15 апартамента.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.