През миналия отоплителен сезон близо 210 000 домакинства са ползвали помощта

А от днес приемат документите за помощи за отопление през зимата. Размерът им ще бъде увеличен, като базата нараства на 500 кВт/ч. Тази година повече хора ще могат да се възползват от помощта.

Влизат в сила новите цени на парното, топлата вода и тока

Най-голямо е увеличението за рисковите групи – възрастните и самотноживеещите. По- строги са правилата за отпускането им на семейства, в които децата не ходят редовно на училище. Подаването на заявленията за помощи започва от днес.

Отсъствието от училище ще намали шансовете за държавна помощ в отоплението на дома. Новина, която никак не се нрави на Стефани – безработна майка на две деца.

"Не е редно, според мен, както казват хората не е честно - да има 5 отсъствия, да спират и помощи и детски. Ние с какво ще се поддържаме, с какво ще гледаме тези деца...с нищо", каза майката на безработната майка на две деца - Стефани Коцева. Социалните я поправят – не става дума за няколко отсъствия, а за деца, които изобщо не ходят на училище.

Над 2 130 000 пенсионери ще получат увеличение на пенсиите си от днес

"Когато има дете, което не посещава училище, за него и за родителя се определя по-нисък коефициент за достъп. Помощта ще е същата, но семейството на този вид помощ, трябва да е с по-ниски доходи", каза още главният експерт от "Социални и семейни помощи" - Румен Попински.

Шансовете на семейството за помощи са по-малки. Целта е родителите да имат още един стимул - да пращат децата си в клас. Социалните не смятат да се доверяват само на заявленията, но и да проверяват информацията и с частно посещение в дома. "Очаквате ли сега отново да вземете помощи за отопление? Може би", каза Стефани.

По-лесно помощи ще получават други уязвими групи - възрастните хора, които живеят сами, хората с увреждания и родителите, които сами отглеждат децата си, но при условие, че посещават училище. Причината е, че тази година бюджетът за помощи за отопление е с 40 милиона по-голям от предходната. Очаква се броят на хората, които ги получават, да се увеличи от 210 на 250 000, но и размерът на помощта да е по-голям.

На фона на миналогодишните 74 лева, вероятно ще се увеличи до 90 лева за всеки от петте месеца на отоплителния сезон. Окончателният размер на помощта ще стане ясен от заповед на социалния министър в близките дни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.