Забавянето се получава заради родители, които са тръгнали на път с децата си

Около 3 километра е опашката от чакащи коли от и за Гърция на ГКПП "Кулата". Забавянето се получава заради родители, които са тръгнали на път с децата си, за които е необходима декларация за преминаване на границата от другия родител - оригинал и копие, но често родителите не носят копие, и това забавя цялата колона.

Какви документи са необходими за пътуване на непълнолетни извън страната?

„Реагираме незабавно при всяко едно забавяне. Автомобилът се изтегля встрани и продължаваме да пропускваме другите автомобили. Осигуряваме целия състав от дежурни смени на работа, така че всички гишета ще бъдат постоянно заети през целия летен туристически сезон”. Това заяви за „Здравей, България” Атанас Георгиев от „Гранична полиция”.

Тапи по магистралите и километрични опашки на гръцката граница (ОБЗОР)

Километрични опашки задръстиха граничен пункт „Кулата” в последните дни. Хиляди българи започнаха почивката си в южната ни съседка с многочасово чакане на границата. Колоните се задържаха по цял ден. От граничните власти обясниха, че повече по организацията на „Кулата” няма какво да направят и всички мерки за бързо преминаване на автомобилите са взети. Опашки се очаква да има през целия летен сезон.

По думите му тази година има значителен ръст спрямо миналия сезон. „Това не ни изненадва. Завишава се и броят на третите страни, които почиват в Гърция. Това са сърби, украинци и молдовци. При тях цялостната обработка, която се прилага и от гръцката полиция води до комплексно забавяне”, каза още той.

За четвърти пореден ден: Дълги колони от коли по границата с Гърция (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според него автомобилите, в които пътуват деца без единия от родителите, продължават да бъдат много. „В почти всеки втори автомобил пътува дете. Там проверката е по-задълбочена, за да не се допусне неправомерно извеждане на дете без съгласие на родител”, коментира Георгиев.

„Работи се в посока разкриване на нови гишета. Ние работим с гръцките колеги, извършваме съвместни проверки на базата на международно споразумение. Предстои промяна на споразумението, работи се в тази посока”, каза още той.

30 780 моторни превозни средства са преминали през ГКПП „Кулата” в двете посоки на 30 юни, съобщават от МВР. 

Над 13 хиляди автомобила са преминали през втория по натовареност пункт с Гърция "Маказа". Там трафикът днес отново беше силен, като в най-натоварените моменти шофьорите чакаха по 30 минути. Съвсем спокойно беше движението на Граничен пункт "Илинден-Ексохи" край Гоце Делчев.

В дните със силно интензивен трафик през двата основни пункта на границата с Гърция, от ГД „Гранична полиция” препоръчват водачите да преминават и през ненатоварените пунктове Илинден, пунктовете, Ивайловград, Златоград и Капитан Петко Войвода.

Репортер: Антон Чавдаров

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.