„Ако Тимерманс стане председател, не предвиждам следващата Комисия да е много силна”, категоричен бе Андрей Ковачев

„Групата на ЕНП категорично стои зад нашия кандидат – г-н Манфред Вебер. На изборите през май за партията са гласували повече от 40 млн. европейски гласоподаватели, което над 51% от имащите право на глас. Смятаме, че е демократично и справедливо, когато си победил на евроизборите, кандидатът ти да получи позицията на председател на ЕК. Всичко друго е неприемливо”. Това заяви в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Борисов: Кристалина Георгиева не е без работа, за да й търсим пост (ВИДЕО)

Той допълни, че Еманюел Макрон „не се е родил като президент на Франция” и не би следвало да критикува Вебер, твърдейки, че няма достатъчно опит, за да оглави ЕК.

„Трябва да се намери компромис, който обаче не прави компромис с демокрацията и евроизборите. Ако Тимерманс стане председател на ЕК, не предвиждам следващата комисия да е много силна”, категоричен бе Ковачев.

Слуховете, че Кристалина Георгиева и Мария Габриел също са в списъка с кандидатите за най-високите постове в ЕС, евродепутатът коментира така:  „Спрягат се над 10 имена. Ние не сме гадатели, нито участници в Европейския съвет и е излишно да говорим”.

Лидерите от ЕС прекъснаха срещата на върха, преговорите продължават във вторник (СНИМКИ)

„Европейският парламент е отделна институция и ние ще си изберем председателя и заместник-председателите и ще започнем да работим”, каза още Ковачев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.