По неофициална информация на NOVA той е сред имената за поста председател на Европейския парламент

Преговорите за високите постове в Евросъюза продължават трети ден. В политическите наддавания в Брюксел се появи и ново българско име. По неофициална информация на NOVA то е на президента на ПЕС Сергей Станишев, който е гласен за поста председател на Европейския парламент. По-късно АФП съобщи, че този пост е отреден за дама, също социалистка и новоизбран шеф на Групата на социалистите и демократите в ЕП - испанката Иратксе Гарсиа.

Освен това се обсъжда и името на Кристин Лагард за председател на Европейската централна банка, а германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен, която е много близка до Ангела Меркел, се предлага за председател на ЕК.

Борисов: Кристалина Георгиева няма подкрепа за ЕК, иначе е добре подготвена (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според този списък либералите би трябвало да вземат Европейския съвет, а техният кандидат е белгийският премиер Шарл Мишел. Испанският външен министър социалист Жозеп Борел би трябвало да заеме мястото на висш представител за външна политика и сигурност.

Очаква се до тази вечер да е ясно решението на лидерите. Кандидатурите трябва да бъдат подадени в европейския парламент, който в сряда ще гласува председателя си. Една от версиите за вероятното председателство на Сергей Станишев на европейския парламент е, че той би разделил мандата от 5 на 2,5 години с Манфред Вебер, който беше е водещият кандидат на ЕНП.  

Информация: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.