Да се надяваме, че днес ще намерим около кого да се обединим, заяви премиерът

Към този момент няма достатъчно подкрепа на идеята Кристалина Георгиева да оглави Еврокомисията. Това стана ясно от коментара на премиера Бойко Борисов пред медиите в Брюксел преди началото на преговорите в решителния ден за развръзка, когато ръководителите на 28-те държави в ЕС трябва да разпределят възловите постове. Причината тя да не стои на дневен ред са резерви на голяма част от европейските лидери спрямо нейната кандидатура, стана ясно от думите на премиера. Самият Борисов направи уговорката, че ситуацията е такава "към този момент".

"Много от колегите бяха против Кристалина за това, че е напуснала навремето поста. Иначе безспорно по-подходящ кандидат от нея няма - с опит, знания, умения", обясни на влизане на Европейския съвет Бойко Борисов.

"Кристалина Георгиева е изключително добре подготвена. Въпросът е, че трябва да се намерят достатъчно гласове да я подкрепят. От няколко държави ги има, има и моята подкрепа. Няколко от колегите изразиха обратното мнение", коментира още Борисов. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Демонстрираме висша степен на прозрачност. Вече достатъчно се подиграват на страните от Източна Европа, дано днес има решение”, заяви Борисов.

„Да се надяваме, че днес ще намерим около кого да се обединим”, заяви Борисов. „Не съм чул името на Мишел Барние да върви в така наречените консултации”, каза Борисов в отговор на въпрос дали той е добро предложение за България.

Трети ден преговори за разпределянето на висшите постове в ЕС

„Предложих Пленкович за председател на ЕК. Сега всеки предлага и казах – ето още варианти“, отговори премиерът Борисов на въпрос относно разговорите в рамките на ЕНП.

„Помолен да коментира поведението на европейските депутати, които днес по време на европейския химн отказаха да станат, а други обърнаха гръб, премиерът Борисов подчерта, че това си е тяхна работа. „Защо отиваш там? Можеш да отидеш в Съветския съюз, в Китай, Индия и там да станеш депутат като ти харесва повече. Отиваш и обръщаш гръб – не го разбирам. По-добро място от Европа няма!”, добави премиерът.

По-късно, в рамките на преговорите, Борисов се срещна с унгарския премиер Виктор Орбан и публикува обща снимка в профила си в социалната мрежа. "С Orbán Viktor обсъдихме възможните варианти за позициите, които бихме подкрепили", написа премиерът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.