Сред избраните имена трябва да има представител на Източна Европа и поне една жена

Нови политически наддавания в Брюксел. Трети ден вървят залозите за високите постове в Евросъюза. В списъка с фаворитите са и имената на две българки.

СЛЕД 19 ЧАСА ПРЕГОВОРИ: Европейските лидери не постигнаха консенсус за нов шеф на ЕК (ОБЗОР)

Първоначално европейските лидери смятаха да упражнят формулата на водещи кандидати, което значи, че за председател на ЕК трябваше да застане кандидат, който е от ЕНП – партията, която има най-много гласове на евровота. Кандидатът обаче нямаше достатъчно одобрение и германският канцлер Ангела Меркел отстъпи тази позиция на социалиста Франс Тимерманс. Неговото име обаче вбеси Вишеградската четворка, тъй като от поста си на комисар, отговарящ за върховенството на закона, той е човекът, който поведе серия от процедури за неспазването на върховенството на закона в Унгария и Полша. Това не се хареса и на някои от традиционните партньори на Меркел в ЕНП.

„Проблемът е съвсем прост. Искаме като шеф на Комисията, човек, който няма негативно отношение към нашия регион. Г-н Тимерманс не е приемлив вариант за нас. Нямаме против другите кандидати. Вишеградската четворка сме различни партии. Гласувам от името на Чехия, не съм тук от името на АЛДЕ”, заяви Андрей Бабиш, премиер на Чехия.

В четирите основни фигури трябва да има представител на Източна Европа, както и жена. Така името на Кристалина Георгиева остава актуално. Вече съвсем сериозно се говори за шеф на ЕК да бъде избран Мишел Барние.

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.