Кристалина Георгиева e в борбата за шеф на ЕК

Кристалина Георгиева e в борбата за шеф на Европейската комисия. Премиерът Бойко Борисов обяви, че е извадил Георгиева от списъка с фаворите за другия пост - президент на Европейския съвет. Тя обаче ще участва в голямата игра за най-ключовия пост в Европа - наследник на Жан-Клод Юнкер.

След безсънна нощ и 19-часов маратон от преговори лидерите на евросъюза не успяха да се споразумеят и още няма сделка за ръководните постове в общността.

Кристалина Георгиева избрана за президент на Европейския съвет?

Без бял дим от европейския конклав за топ позициите на Общността. Лидерите остават в Брюксел, а след като преспят и си избистрят идеите ще стартират с нов кръг от преговори. Дневният ред за третия ден от срещата предупреждава за готовност и за работна вечеря във вторник. Големият въпрос е дали компромисът е възможен и утре, след като почти цяло денонощие на разговори не беше достатъчно днес.

Мотото на папските конклави е ,че който влиза като спряган за папа излиза само като кардинал. Това се случи с Манфред Вебер - фаворита на ЕНП за приемник на Жан Клод Юнкер. Случва се и с холандския социалист Франс Тимерманс. Той не събра необходимото мнозинство заради съпротивата на страните от Източна Европа.

Лидерите от ЕС прекъснаха срещата на върха, преговорите продължават във вторник (ВИДЕО+СНИМКИ)

“Европейските лидери трябва да изберат председател, който може да намира компромис, а Франс Томерманс не това”, каза министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки.

„Не ни харесват водещите кандидати. Трябва да се намери човек - обединяващ, а не разделящ Европа”, заяви премиерът на Чехия Андрей Бабиш.

Тимерманс е неприемлив за страните от Вишеградската група заради процедурите, които поведе срещу тях за неспазване на върховенството на закона. Към тях се присъединиха Италия и Ирландия.

Борисов пред Тимерманс: Важен е компромисът (ВИДЕО+СНИМКИ)

Премиерът Бойко Борисов влезе в директен диалог с Тимерманс.

„Водим тежък съвет, защото се очертава компромис – Вебер на парламента, а ти да поемеш Комисията. Ние сме работили прекрасно през годините”, обясни премиерът Борисов.

„Съгласен съм с това. Винаги сме работили добре заедно и винаги съм бил прям с теб, винаги съм изразявал възхищение за всичко, което правиш”, каза от своя страна Тимерманс.

Според Борисов председателството на ЕК продължава да се полага на победителя от евровота - ЕНП.

Борисов отхвърли спекулациите, че българка можела да заеме поста на висш представител на външна политика и сигурност, защото това би лишило страната ни от еврокомисар. Мария Габриел си остава кандидатът му за такъв пост. Кристалина Георгиева, с която бил в постоянна връзка, вижда на топ позицията на ЕК.

Борисов: Кристалина Георгиева не е без работа, за да й търсим пост (ВИДЕО)

“Кристалина Георгиева е за поста председател на ЕК. Тя има прекрасна работа в Световната банка. Тя не е без работа, за да търсим пост на Кристалина. Затова доста колеги я предложиха за председател на ЕК”, добави Борисов.

Френският президент Еманюел Макрон отново настоя, за паритет на половете в новото разпределение на силите.

Реакциите на евролидерите от Брюксел - Макрон критикува, Меркел вярва в компромиса

„Приключихме за днес и бих го нарекъл провал, защото не постигнахме никакъв резултат. Мисля, че изграждаме много лош образ на Съвета и на цяла Европа. Никой не е доволен от случилото се през последните часове”, каза Макрон.

А докато лидерите преговаряха, се смени ротационното председателство на ЕС. В полунощ Румъния предаде щафетата на Финландия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.