Министър-председателят се срещна с кандидата на ПЕС за шеф на ЕК

Премиерът Бойко Борисов се срещна с Франс Тимерманс, кандидат на Партията на европейските социалисти за председател на Европейската комисия. Началото на срещата бе излъчено в профила на премиера във Фейсбук.

Борисов съобщи на Тимерманс, че до вчера решението на Европейската народна партия е било ЕК да бъде оглавена от Манфред Вебер. По неговите думи Вебер има повече тежест в Европейския парламент и затова се очертава компромис Тимерманс да поеме ЕК.

За мен е важен компромисът, отбеляза Борисов. Той добави, че след разговорите си с държавните и правителствените ръководители на Германия, Франция, Холандия, Испания, се е очертало виждането, че е по-добре да не се проявява инат в сложните преговори за разпределението на висшите постове в ЕС.

Броени часове до края на гласуването за нов председател на ЕК

„Ние сме работили прекрасно през годините. Исках да се видим, да преговорим. Важен е компромисът. /.../ Днес говорихме с Педро, Еманюел, Ангела, Рюте, че е по-добре да излезем с решение", каза още Борисов на Тимерманс.

Борисов в Брюксел: Ние стоим зад Вебер (ВИДЕО)

„Винаги съм бил честен с теб и съм изразявал своите адмирации за всичко, което правиш в борбата с корупцията в твоята страна. Това е основата, на която ценя нашето приятелство”, добави Тимерманс.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.