Възможно е съветът да продължи до понеделник сутринта

В Брюксел извънредният съвет на лидерите от Европейския съюз вече започна. В следващите часове различните лобита трябва да решат кой да оглави новата Европейска комисия. На пръв поглед предизвестеният избор на германския консерватор Манфред Вебер се оказа всъщност невъзможен и канцлерът Ангела Меркел е готова на отстъпки.

Възможно е съветът да продължи до понеделник сутринта.

Евролидерите обсъждат избора на нов председател на ЕК

Трудният избор на нов председател на ЕК поставя под въпрос и други ключови постове, сред които този за управител на Европейската централна банка. 

За избора е необходимо квалифицирано мнозинство. През 2014 г. беше направен експеримент със схема с водещи кандидати, която стана известна в публичното пространство с немската дума “Шпинценкандидат”. Тя бе въведена за повече прозрачност в процеса на номинациите, а първият председател на ЕК, избран на този принцип, бе Жан-Клод Юнкер. Схемата проработи при двуполюсно съотношение на силите, но след евроизборите през май нито една политическа партия не постигна мнозинство. Новият ЕП е фрагментиран и формулата "шпиценкандидат" е напът да отпадне. 

Министър-председателят Бойко Борисов също изрази своето мнение. 

„Ние си имаме водещ кандидат. Сега идвам от ЕНП. Категорично стоим зад нашия кандидат Манфред Вебер. Никога не съм бил против някого. Европейският избирател се произнесе за качеството", каза премиерът. 

 „Тимерманс е един от най-добрите комисари, прекрасен човек. Много е принципен. Тук не съществува личността Вебер и личността Тимерманс. Има ЕНП, победили европейските социалисти. Тук не правим разрез или коментар кой какви качества има. Европейският избирател се произнесе и нареди Вебер първи, Тимерманс втори. Надявам се никой от нас не се счита за по-висш от европейския избирател“, заяви още Борисов.

Кореспондент: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.