Франс Тимерманс вероятно ще бъде новият председател на ЕК

Българка е фаворит за президент на Европейския съвет. Кристалина Георгиева вероятно ще заеме поста. Новината не е потвърдена официално. Разпространи я Агенция Ройтерс, цитирайки двама евродипломати.

След 17-часов маратон от преговори и нощни совалки източниците на Ройтерс сочат холандеца Франс Тимерманс за шеф на Комисията.

Дипломати твърдят, че има споразумение за хората, които ще заемат тези постове, вече е постигнато на срещата на върха в Брюксел.

Белгийският премиер Шарл Мишел ще оглави външната политика на ЕС. Той наследява на поста Федерика Могерини. За него е спрягана и Мария Габриел.

Туск временно прекъсна срещата на върха на ЕС

Манфред Вебер, който беше кандидатът на ЕНП за шеф на ЕК, става председател на Европейския парламент.

Ако всичко това действително се случи, България ще има две позиции в рамките на европейските институции – и председател на Съвета, и комисар в лицето на Мария Габриел. Има и някои възражения. Сред тях е фактът, че Кристалина Георгиева не е била избирана и не е била премиер досега, а позицията, която заема Доналд Туск, е за бивши лидери на отделни страни.

Борисов пред Тимерманс: Важен е компромисът (ВИДЕО+СНИМКИ)

Каквито и решения да вземат европейските лидери, те трябва да бъдат подложени на гласуване от ЕП, който в сряда ще избира новия си председател.

В случай че има провал на преговорите, може да бъде свикан нов съвет на 15 юли.

Срещата на лидерите от ЕС започна в неделя и продължава до момента.

Кореспондент: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.