Темата коментира бившият външен министър Ивайло Калфин

„Всичко е възможно. Изненада беше за нас появата на името на Кристалина Георгиева, изненада е и появата на името на Сергей Станишев. Всеки един от петте обсъждани постове има своята тежест. По-скоро си мисля, че това е един огромен шанс. Ако българин попадне на един от тези постове, който и да е от тях, не е гарантиран неговият успех, но той има огромен шанс да остави името си и името на България като един успешен представител”. Това коментира бившият външен министър Ивайло Калфин в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” относно появилата се информация, че Сергей Станишев е сред имената, които се обсъждат за поста председател на Европейския парламент.

Нов пакет от кандидати за високите постове в ЕС, сред тях е и името на Станишев

„На този етап всичко е възможно, защото етапът, до който стигнаха преговорите за разпределяне на основните длъжности в Европейския съюз, на практика, не е придвижен напред. Говори се само за принципни въпроси, свързани с това от кое политическо семейство да е кандидатът, коя група, какъв баланс да има и т.н. В тази рамка на общата договореност се обсъждат различни имена”, каза още той.

Борисов: Кристалина Георгиева няма подкрепа за ЕК, иначе е добре подготвена (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Донякъде, за мое съжаление, не се появяват нови имена заради тяхната програма или досегашния им път, а се появяват имена, за да се запълнят кутийките, което от моя страна е много сериозен упрек към тези, които преговарят”, коментира Калфин.

На въпрос дали смята, че е имало грешка при подбора на листата на БСП и факта, че имаше шанс Сергей Станишев да не попадне в нея, както и дали вътрешнополитическите измерения са свързани с европейските, Калфин отговори: „Това е вече минал етап. Очевидно е, че Станишев има сериозни противоречия със сегашното ръководството на БСП, но това няма никакво отношение към неговата европейска позиция. Ако неговото име се запази и ако той или който и да е българин получи шанса, това няма да бъде признание, а кредит за доверие, което тепърва трябва да се докаже на тази позиция”, категоричен беше той.

„Не знам дали има смисъл преди да се реши окончателно, да правим прогнози, но това, което виждам, е много ясно. Германия и Франция имат амбиции да запазят водещата си роля в ЕС, и то не заставайки зад малки държави, а поемайки собствената си отговорност. Това е добре. В ЕС вече ще има много повече преговори, надявам се те да бъдат много по-открити, по-прозрачни и принципни. Това са промени, които според мен биха могли да бъдат за добро”, коментира Калфин.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.