Фокусът от визитата на Румен Радев в Китай са инвестициите

Румен Радев се срещна с китайския си колега Си Дзинпин. В Пекин държавните глави подписаха декларация за стратегическо партньорство. Тя е знак за засилени контакти 70 години след установяването на българо–китайските отношения.

България и Китай подписаха  обща декларация за стратегическо партньорство. Освен видимо топлото посрещане на българската делегация в Пекин, през днешния ден представители на българския бизнес имаха възможност да установят контакт с техни колеги в Китай.

Румен Радев покани държавните предприятия на Китай да инвестират в България

Минути по-късно във Великата зала на народите двете делегации поставиха на масата бъдещото развитие на отношенията между България и Китай. Си Дзинпин, напомни за приятелската връзка с България покрай трагедията, сполетяла миналата година алпиниста Боян Петров.

„Нашите спасители направиха всичко възможно, за да му помогнат. Това показва, че отношенията между нашите народи са изключително добри. Сега те се издигат до ниво стратегическо партньорство. Ние трябва да използваме тази голяма възможност в променящата се икономическа световна ситуация” каза президентът на Китайската народна република Си Дзинпин.

„Вярвам, че ще продължим заедно да играем конструктивна роля в двустранен и международен план. Да работим в дух на разбирателство”, посочи Румен Радев.

Президентът иска пряка въздушна линия София-Пекин

Фокусът от визитата на президента в Китай са инвестициите. От проекта „Пътят на коприната”, където инвестициите са за милиарди, до създаването на индустриални китайски зони у нас.

Лиа Чун е завършил в България. Днес се занимава с внос на вина и козметични продукти от България.

„Трябва хората от двете страни повече да се стараят, за да стане наистина реален резултат. Не мога да кажа, че от тези срещи 50% са успешни. Ако е десет – пак е добре”, каза Лиа Чун.

Президентът Румен Радев е на официална визита в Китай

Предстоят нови разговори и в България.  Преди това, държавният глава подчерта – най-доброто място за инвестиции е България.

„Българското правителство полага усилия непрекъснато да подобрява бизнес средата и да намалява административната тежест и бюрокрацията”, допълни Радев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.