От болница сигнализираха, че нямат нужните пари за поправка на високотехнологичния робот

Повреда в машината за рехабилитация на деца с церебрална парализа затруднява лечението им. От болница "Св. София" сигнализираха, че нямат нужните пари за поправка на високотехнологичния робот. Затова настояват за по-висока цена на клиничната пътека.   

С помощта на подобни роботи пациентите с подобна диагноза не само се изправят на крака, но успяват и да проходят. Големият проблем идва, когато машината се повреди, защото цената на ремонта й може да достигне 11 хиляди лева. Средства, с които болницата не разполага.

Сред хилядите пациенти на Специализираната болница за детска церебрална парализа е 14-годишната Лияна. Благодарение на роботозираната рехабилитация момичето постига забележителни резултати с ръката си.

Освен с робот за ръка лечебното заведение разполага и с високотехнологична апаратура за ходене.

Мъж с церебрална парализа си сглоби инвалидна количка с бензинов генератор

„Този тип рехабилитация помага на децата, защото те многократно извършват определени движения, които мозъкът им запаметява и това им помага да се придвижват и самостоятелно да извършват определени движения”, заяви терапевтът в Специализираната болница за ДЦП "Св.София" Димитър Шиндарски.

Но като всяка техника и тази се амортизира. Повредите на високотехнологичните роботи не само, че удрят по бюджета на лечебното заведение, но и ощетяват пациентите. Затова и в свое писмо до здравните власти ръководството на болницата настоява за отделна клиничина пътека за роботизирана рехабилитация от догодина.

От здравната каса заявиха за NOVA, че по-висока цена на клиничната пътека може да се обсъжда евентуално при преговорите за следващия рамков договор.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.