България се нарежда на едно от последните места по рециклиране на пластмасовите опаковки

322 милиона тона пластмаса се произвеждат в света всяка година. По данни на Европейския парламент България се нарежда на едно от последните места по рециклиране на пластмасовите опаковки. В тази връзка се постави въпросът коя е по-добрата идея - да се раздават бутилки с минерална вода в жегите или да бъдат ремонтирани чешмите в София.

2750 литра вода за столичани в жегата. Резултатът - утолена жажда и 5500 пластмасови бутилки на боклука.

ОПАСНИ ГОРЕЩИНИ: Как да се спасим от жегите?

„Нашата столица все още не може да бъде освободена от пластмасата и ние сме против инициативата да се раздава вода в пластмасови бутилки”, заяви Данита Заричинова  от Екологично сдружение „За Земята“ и кампанията "Свободни от пластмаса".

„Минералната вода е дарение от фирми, която се раздава, не е закупена от Столична община. А това, че се раздава е в допълнение на чешмите", смята  директорът на ОП "Паркове и градски градини", Столична община Милена Васева.

Поставят системи за охлаждане на обществените места в София

И докато общината раздава безплатна вода, екип на NOVA провери състоянието на чешмите в столицата.

Чешмата на метри от общината се е превърнала в атракция. За да пие един човек, петима трябва да запушат останалите чучури.

Преди прословутия ремонт на „Графа” пред църквата „Свети Седмочисленици” имаше чешма, от която утолявахме жаждата си, сега все още я няма. Може би Столичната община чака лятото да мине, за да я постави тогава.

От община ни обясниха, че все още търсят подходящо тяло, за да го постави. Такъв е и случая с липсващата чешма в градинката кристал. Все още я реставрирали.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.