Те разчитат предимно да бъдат наети по програми, за да могат да се издържат

В малката Северозападна община Ружинци безработицата наближава 60 %. Младежите до 29 години разчитат предимно да бъдат наети по програми, за да могат да се издържат. За съжаление, друга работа там няма.

За последно Синора Сашкова от видинската Община Ружинци била наета на работа по програма за временна заетост преди една година. "Чистачка бях, метох, миех прозорци, събирах боклука - горе-долу чисти взимах 400 лева, на минималната заплата", каза Синора пред камерата на "Събуди се".

Защо всеки пети младеж стои без работа?

Оттогава е без работа и без заплата, но я издържат близките й. "Приятелят ми работи и доколкото може ми помага. Дядо ми е на пенсия и той ми помага, колкото може", каза още Сашкова.

Младото момиче търси работа постоянно, засега но без резултат. Би работила като хигиенист. "Работа си търся, но почти навсякъде ми казват, че или ще се обадят, или ще ме потърсят", заяви Синора.

Родителите на 26-годишния Калоян Емилов плащат кафето му и го издържат. Мъжът от видинското село Дреновец живее на месец с 50-100 лева. "Нашите помагат - някой работи, които искам да си взема и не мога да си купя", добави Калоян. Последно той работил като озеленител за шест месеца.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.